Business Internaţional

„Sacrificiile au dat roade“ - Grecia ar putea reveni pe creştere anul viitor

Atena speră că evoluţia pozitivă va convinge creditorii să accepte reducerea dobânzilor şi extinderea maturităţilor împrumuturilor din pachetele de salvare, a spus Christos Staikouras, viceministrul grec de finanţe.

Atena speră că evoluţia pozitivă va convinge creditorii să accepte reducerea dobânzilor şi extinderea maturităţilor împrumuturilor din pachetele de salvare, a spus Christos Staikouras, viceministrul grec de finanţe.

Autor: Andrei Cîrchelan

07.10.2013, 19:46 431

Economia Greciei ar putea reveni pe creştere în 2014, ceea ce ar reprezenta ieşirea dintr-o perioadă de recesiune care a durat şase ani, potrivit unui proiect al bugetului de stat publicat de autorităţile elene, citat de presa internaţională.

După ce s-a contractat cu aproximativ 25% de la vârful înregistrat în 2007 şi a trimis un sfert din forţa de muncă în şomaj, economia ţării va creşte cu aproximativ 0,6% anul viitor, datorită unei reveniri a investiţiilor şi exporturilor, inclusiv turismul, potrivit proiectului de buget.

„În ultimii trei ani Grecia s-a aflat într-o recesiune dureroasă, cu un nivel fără precedent al şomajului“, a declarat viceministrul finanţelor Christos Staikouras în momentul prezentării proiectului de buget.

„Începând cu anul acesta, sacrificiile au început să dea roade, oferindu-ne primele semne că ieşim din criză“, a adăugat el, citat de presa internaţională.

Guvernul de la Atena, care a trebuit să apeleze de două ori la ajutor extern pentru a supravieţui din punct de vedere economic, a precizat că va înregistra şi un surplus bugetar înainte de plata dobânzilor anul acesta, potrivit Reuters.

Semnalele de revenire sunt confirmate şi de faptul că miliardarul american John Paulson şi mai multe fonduri de investiţii americane au început să investească în băncile din Grecia, potrivit unor informaţii publicate de Financial Times.

Perspectiva pozitivă a Greciei este o schimbare radicală pentru economia elenă, care a fost mult timp problema principală a Europei, o ţară aflată în criză perpetuă, care îşi încalcă promisiunile şi ar putea da faliment, o ţară care ar fi putut fi responsabilă pentru prăbuşirea monedei euro.

Pe de altă parte, analiştii economici atenţionează asupra faptului că deşi semnele de revenire sunt încurajatoare, stabilizarea economică a Greciei depinde în continuare de ajutor extern, iar datoriile ţării va trebui să suporte noi restructurări având în vedere că datoria publică ar putea depăşi 175% din PIB anul acesta.

„Important de reţinut este faptul că deşi lucrurile arată mai bine, ele se îmbunătăţesc de la un nivel foarte scăzut în Grecia. Ţara are în continuare nevoie de ajutor financiar din exterior“, a declarat Ben May, economist în cadrul Capital Economics, citat de Reuters.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO