Business Internaţional

Să faci afaceri în Grecia rămâne în continuare o misiune dificilă pentru micii antreprenori

 Să faci afaceri în Grecia rămâne în continuare o misiune dificilă pentru micii antreprenori

Autor: Livadariu Andreea

07.03.2011, 23:51 913

Demetri Politopoulos, 47 de ani, este antreprenor în Grecia, iarpovestea sa - o istorie a unei încercări timp de 12 ani de aconstrui o fabrică locală de bere pe o piaţă dominată de colosulolandez Heineken - poate fi un manual de afaceri despre cum săînfrunţi obstacolele în lipsa unui mediu legislativ şi politicfavorabil. Cauciucurile i-au fost tăiate şi bunurile vandalizate depersoane necunoscute, a primit telefoane de ameninţare la fabricăîn nenumărate rânduri, a îndurat ironii privind hotărârea sa de apărăsi Manhattanul pentru a deschide o fabrică de bere în nordulGreciei şi, poate cel mai dureros, a pierdut o sumă delocneglijabilă de bani - 5,3 milioane de euro, scrie The New YorkTimes.

Lupta cu legile din secolul al IX-lea

Pe Demetri Politopoulos nu l-a pregătit nimeni pentru realitateacare avea să-l aştepte în Grecia: cel mai mare vis al său de a aveapropria fabrică de bere şi de a exporta o băutură similară cuceaiul - din plante cultivate de el - şi îmbuteliată pe modelulSnapple presupunea funcţionarea în afara cadrului legislativ. Olege nu foarte cunoscută din Grecia impune ca fabricile de bere săproducă bere şi nimic altceva. Politopoulos a încercat anul trecutîn nenumărate rânduri să convingă guvernul de la Atena să abrogelegea, însă fără succes. "Este probabil o lege de pe timpul RegeluiOtto", spune trist Politopoulos, referindu-se la regele Otto deBavaria, care a adus berea în Grecia în anul 1850.

Demetri Politopoulos spune că este absurd să facă lobby pe lângăpoliticienii greci pentru a scoate din vigoare o lege din secolulal IX-lea, care îi interzice să exporte. De fapt, situaţia sa esteşi mai penibilă, mărturiseşte omul de afaceri, deoarece trebuie săfacă faţă restricţiilor nenumărate, monopolurilor şi altorilegalităţi care au împins ţara în faliment. "De ce credeţi cănimeni nu vrea să investească în Grecia?", a întrebat el. Lideriipolitici spun că sunt deschişi investiţiilor, însă "trebuie să leşi susţină", a mai adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO