Business Internaţional

S-a retras "ursul" de pe Wall Street in barlog?

07.12.2001, 00:00 13



Bursele americane au ajuns miercuri la nivele nemaiatinse dinaintea atentatelor teroriste, in conditiile in care investitorii pariaza ca declinul pietelor financiare (bear market-piata ursului) s-a incheiat, iar revigorarea economica de anul viitor va impulsiona profiturile corporatiilor.

Indicii de referinta ai burselor americane au depasit cu aceasta ocazie pragurile psihologice de 10.000 de puncte in cazul Dow Jones Industrial Average, respectiv 2.000 de puncte pentru indicele compozit al pietei extrabursiere Nasdaq.

Explozia de optimism de pe Wall Street a fost influentata decisiv de evolutia buna a actiunilor din sectorul tehnologic, dupa ce liderii acestei industrii, Oracle, Intel si Cisco Systems au anuntat ca afacerile lor s-au stabilizat si ca se vor dezvolta puternic anul viitor.

Ca urmare, indicele compozit Nasdaq, alcatuit in cea mai mare parte din titluri ale firmelor din domeniul tehnologiei, a crescut cu peste patru procente, respectiv 83,74 puncte, pana la 2.046,84.

Ultima data cand Nasdaq a crescut cu mai mult de 83 de puncte a fost chiar inainte de atentate, in 10 septembrie. In acelasi timp, indicele compozit nu a mai inchis peste 2.000 de puncte de aproape patru luni, mai precis din 7 august.

Daca piata extrabursiera a avut o evolutie excelenta, nici New York Stock Exchange (bursa de valori din New York) nu s-a lasat mai prejos. Indicele Dow Jones Industrial Average a castigat 220,45 puncte (2,23%), inchizand la 10.114,29, cel mai inalt nivel din 28 august.

In acelasi timp, indicele Standard & Poor's 500 a urcat cu 25,55 puncte pana la 1.170,35.

"Astazi (miercuri - n.r.) s-a intors roata", spune David Briggs, sef al departamentului de tranzactii la Federated Investors.

"A fost "o manifestare a sperantei", iar oamenii si-au vandut obligatiunile, cumparand masiv actiuni, mai degraba decat "alegerea calitatii", cand investitorii renunta la titlurile volatile indreptandu-se spre fluxurile mai sigure, precum bonurile de tezaur".

De aceea, cotatiile obligatiunilor de stat au scazut abrupt, randamentul titlurilor emise pe zece ani crescand de la 4,65% la 4,9%.

Totusi, comentatorii au avertizat cumparatorii sa nu priveasca cu prea mult optimism aceste castiguri si sa nu se inflameze prea tare, avand in vedere ca siguranta si pacea mondiala sunt inca amenintate.

Conflictele in plina desfasurare din Orientul Mijlociu, dar si incetinirea globala a cresterii economice sunt inca realitati de care investitorii americani trebuie sa tina seama, cu toate ca aproape toti analistii si toate organizatiile internationale influente considera ca economia mondiala isi va reveni anul viitor.

In Asia, pietele au fost influentate pozitiv de raliul Nasdaq, avand in vedere ca multe companii asiatice activeaza in sectorul tehnologicm, inregistrand cresteri importante.

In acelasi timp, posibilitatea ca Rusia sa reduca exporturile de petrol, ceea ce ar ajuta OPEC in tentativa de majorare a pretului titeiului, a reprezentat o adevarata gura de aer pentru actiunile companiilor europene care activeaza in sectorul petrolier.

De pe urma acestui anunt surprinzator au avut de castigat si celelalte companii, astfel ca bursele din intreaga Europa au inchis in crestere sustinuta, mai ales pe fundalul evolutiei din Statele Unite.

In jurul orei 16:50 GMT, in conditiile in care majoritatea burselor se inchisesera deja, indicele DJ Euro Stoxx 50 era in crestere cu 3,43% fata de valoarea de la debutul sedintei de tranzactionare, la 3.817 puncte, un nivel record dupa atentatele teroriste din 11 septembrie.

La randul sau, indicele FTSE Eurotop 300 a urcat cu 2,43%, la numai opt puncte distanta de cel mai inalt nivel pe care l-a cunoscut dupa evenimentele din Statele Unite.

Ca si la bursele americane, si in Europa titlurile apartinand companiilor din sectorul tehnologic au fost cele mai avantajate, atat din perspectiva volumului de tranzactionare, cat si a evolutiei preturilor.

Analistii se intreaba insa daca aceasta tendinta va mai dura, avand in vedere ca nici economia europeana nu a avut o evolutie prea buna in ultimul timp, iar vestile proaste continua sa curga.

O noua reducere a dobanzii de catre Banca Centrala Europeana ar mai putea ajuta companiile de pe Vechiul Continent, dar se pare ca aceasta deicizie nu va fi adoptata decat anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO