Business Internaţional

S-a aflat ce salarii au muncitorii filipinezi din Ungaria

S-a aflat ce salarii au muncitorii filipinezi din Ungaria

Autor: Bogdan Cojocaru

16.03.2024, 22:00 10292

Peste 10.000 de filipinezi lucrează în Ungaria, unde pentru munca în fabrici primesc salarii mai mari decât ar avea într-un post cu o calificare mai înaltă de acasă. Aşa reiese dintr-un documentar recent realizat de Deutsche Welle în fabrici din sectorul agricol maghiar. 

Anul trecut, de exemplu, muncitorilor străini - oaspeţi, cum li se spune în Ungaria – din materialul DW li s-a oferit un salariu net de 550 euro pe lună, care era dublu faţă de ce puteau câştigat acasă.

Angajaţii străini în general primesc şi alte beneficii care fac piaţa muncii din Ungaria mai atractivă: angajatorul lor plăteşte biletul de avion către Ungaria, asigură procurarea vizei şi asigurărilor şi oferă spaţii de locuit gratuite în cămine muncitoreşti. Documentarul Deutsche Welle evidenţiază diferenţele mari de salarii dintre cele două ţări. Videoclipul redă poveştile a două lucrătoare filipineze.

Una dintre ele, care lucrează în trei schimburi într-o fabrică din estul Ungariei, a spus că o mare diferenţă între cele două ţări este programul: în Filipine, turele depăşesc de obicei opt ore, aşa că este obişnuită cu zile de lucru mult mai lungi. Acesta este motivul pentru care se simte capabilă să acopere mai multe schimburi. Salariul este important pentru ea pentru că îşi creşte singură cei doi copii şi, cu toate că a absolvit facultatea ca farmacist, ea câştigă de două ori mai mult în Ungaria ca muncitor în fabrică decât acasă în profesia ei.

Este, de asemenea, un plus faptul că Ungaria este membră a Uniunii Europene. Cealaltă femeie, care lucrează la linia de producţie a aceleiaşi fabrici, este inginer chimist. La ea în ţară a fost director de departament al unei companii producătoare de electrocasnice până când din cauza recesiunii provocate de pandemie a fost concediată.

La 36 de ani, este considerată prea bătrână pentru a mai fi angajată, a povestit ea, deoarece majoritatea companiilor îi preferă pe cei proaspăt absolvenţi, pentru că vor lucra mult mai ieftin. Filipinezii constituie al 4-lea grup ca mărime de muncitori străini din Ungaria, după ucraineni, sârbi şi vietnamezi. Majoritatea lucrează în sectorul de producţie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO