Business Internaţional

Rusii pastreaza 5 mld. dolari din fondurile de pensii in obligatiuni de stat

21.10.2002, 00:00 27

Fondul de stat de pensii din Rusia intentioneaza sa investeasca aproape 5 miliarde de dolari in obligatiuni de stat de pe piata interna anul viitor, a declarat presedintele institutiei, Mihail Zurabov.
"Pentru 2003, volumul total al investitiilor este estimat la 140 pana la 150 de miliarde de ruble", a spus Zurabov, conform agentiei Reuters. Se asteapta ca fondul sa acumuleze si sa investeasca 70 de miliarde de ruble pana la sfarsitul anului 2002.
Inaintea lunii ianuarie, cand contributiile la acest fond au fost separate in trei parti, nu au fost percepute dobanzi pentru sutele de miliarde de ruble inregistrate in perioada cuprinsa intre acumulare si plata. Banii acumulati in 2003 vor fi in intregime investiti in obligatiuni de stat exprimate in ruble din moment ce nu au fost elaborate inca mecanismele necesare pentru a se investi in alte instrumente permise prin lege, cum ar fi euroobligatiunile.
"Suntem constienti de faptul ca nu este foarte avantajos sa investim intr-un numar restrans de instrumente," a declarat un purtator de cuvant al fondului. "Pana la sfarsitul acestui an, totusi, problema va fi poate rezolvata".
Actualul sistem de acumulare a contributiilor nu mai poate face fata numarului crescand de pensionari, de aproximativ un milion pe an. Populatia ce contribuie la fondul de pensii nu poate genera fonduri suficiente pentru numarul actual de pensionari.
"Credem ca acest aspect este de o importanta cruciala pentru dezvoltarea economica a Rusiei," a aratat Adam Payne, marketing manager in cadrul Troika Dialog.
"Restructurarea sectorului fondurilor de pensii este importanta din punct de vedere politic pentru ca aceasta este singura metoda prin care am putea aduce pensiile la un nivel normal," a declarat Alexei Moiseyev, economist in cadrul Renaissance Capital. "Reforma pensiilor a fost unul dintre cei mai importanti factori ce au generat crestere economica in anii '90 in Statele Unite si Anglia. Au fost generate fonduri foarte mari ce au fost investite in economie".
Atentia bancilor de investitii si a fondurilor este concentrata asupra miliardelor de dolari ce vor aparea pe piata in urmatorii ani. Partea investita a fondului a crescut cu un ritm mai rapid decat era de asteptat.
In deschiderea dezbaterilor de joi ale Cabinetului, primul ministru Mihail Kasyanov a laudat progresele inregistrate in reformarea sectorului pensiilor si a adaugat ca anul viitor acest sector va obtine un profit real de 6 miliarde de ruble.
Incepand cu octombrie 2003, cetatenii rusi vor avea posibilitatea de a alege dintre companiile de administrare de active ce vor fi autorizate de guvern. Conform estimarilor Troika Dialog, un numar de aproximativ 20 de companii indeplinesc criteriile stipulate prin lege. Iar incepand cu 2004, viitorii pensionari vor avea posibilitatea de a investi in fonduri private de pensii. Legislatia legata de functionarea acestor fonduri este inca in curs de elaborare.
Contributiile celor care nu fac nici o alegere vor fi administrate de o companie de stat. Legea ce reglementeaza acest tip de companie a fost aprobata in prima audiere de Duma de Stat.
"Aceasta este una din legile vitale," a declarat Payne. "Aceasta lege este menita sa confere o putere sporita si o mai mare lichiditate pietelor financiare".
Zurabov a spus ca fondul continua sa elaboreze reglementari si metode legate de administrarea contributiilor, sa aprobe un numar de companii de administrare de fonduri si sa-si formeze un portofoliu de investitii si proceduri de contabilizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO