Business Internaţional

Ruşii de la Sberbank au finalizat preluarea VBI, fără divizia din România

Autor: Marius Oncu - Mediafax

16.02.2012, 14:05 318

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a finalizat preluarea Volksbank International (VBI), divizia din Europa Centrală şi de Est a grupului austriac Volksbank, conform acordului încheiat anterior, fără divizia din România, însă preţul a fost redus la 505 milioane de euro.

Preţul de achiziţie a fost stabilit iniţial, în acordul semnat în septembrie, la 585 milioane de euro, dar a coborât la 505 milioane de euro după ce grupul austriac şi-a asumat costuri de 80 de milioane de euro pentru riscuri potenţiale privind operaţiunile din Ungaria şi Slovacia, se arată într-un comunicat al Volksbank.

În septembrie anul trecut, Sberbank a încheiat un acord cu Volksbank, BPCE, DZ Bank AG şi WGZ Bank, pentru preluarea a 100% din acţiunile VBI. Înainte tranzacţiei, Volksbank avea o participaţie de 51% la VBI, banca franceză BPCE de 24,5%, iar băncile germane DZ Bank şi WGZ Bank împreună 24,5%.

Sberbank şi-a asumat finaţarea pe termen lung existentă din partea acţionarilor pentru VBI, în valoare de aproape 2,1 miliarde de euro. Un consorţiu condus de grupul Volksbank va pune la dispoziţia Sberbank finanţare de 500 de milioane de euro pe termen de cinci ani.

Reţeaua VBI preluată de Sberbank este formată din nouă instituţii de credit din opt ţări, Slovacia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Ucraina. La sfârşitul anului trecut, cele nouă bănci aveau 295 de sucursale şi 4.157 de angajaţi.

Volksbank România nu a făcut parte din tranzacţie.

Divizia din România va fi repoziţionată în următorii ani, iar ulterior ar urma să fie vândută, se arată în comunicat, Volksbank reiterându-şi astfel planurile anunţate anterior.

Controlul Volkbank Romania a fost transferat în octombrie de la VBI către un vehicul special, VBI Beteiligungs GmbH, cu o structura identică a acţionariatului, în care grupul Volksbank deţine controlul, cu 51% din acţiuni, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa deţin câte 24,5 %. Volksbank a intrat pe piaţa din România în 2000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO