Business Internaţional

Rusia vrea sa formeze un cartel al exportatorilor de gaze

23.06.2006, 19:12 17

Rusia ar putea pune bazele unei aliante la nivel global a producatorilor de gaze naturale, cu scopul de a crea un avantaj mai mare in negocierile cu statele europene.
Rusia, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, ar putea pune bazele unei aliante a producatorilor si exportatorilor de gaze naturale, o structura asemanatoare OPEC, scrie Moscow Times.
"Demersurile Rusiei ar putea sa duca la crearea unei aliante a exportatorilor de gaze naturale, mai eficienta si mai influenta decat OPEC", spune Valery Iazev, care conduce Departamentul de Energie, Transport si Comunicatii din cadrul Dumei de Stat ruse.
Aceste declaratii vin pe fondul unora mai vechi pe care Iazev le-a facut cu prilejul conferintei pe probleme energetice de la Berlin, de luna trecuta.
"Actiunile birocratilor provoaca producatorii de gaze naturale sa ia masuri pentru contracararea acestora", a declarat Iazev, cu referire la masurile intreprinse de guvernul britanic pentru blocarea preluarii de catre Gazprom a Centrica. Aceasta declaratie a lasat cu gura cascata multi oficiali europeni, participanti la respectiva conferinta. Ca raspuns la blocarea preluarii Centrica, directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a precizat faptul ca aceste lucruri nu vor conduce la rezultate pozitive pentru Europa.
Amenintarea cu privire la o alianta de tip OPEC a producatorilor de gaze naturale nu a fost una doar de bravura, ci este bazata pe anumite realitati.
Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume si detine 28% din rezervele de gaz ale globului. Daca se adauga Iranul si Qatarul, procentul urca vertiginos spre 60%. Rusia conteaza 20% din productia mondiala de gaze naturale, 26% din exporturile catre tarile europene la un moment in care cererea de gaze naturale la nivel global este prognozata sa se dubleze in urmatorii 25 de ani.
Iazev a caracterizat aceasta posibila alianta de tip OPEC ca un instrument prin care Rusia poate sa creeze presiuni asupra Europei.
"Actionand in mod separat, producatorii de gaze naturale au pierdut teren in procesul de negocieri, dominat de consumatori care au stiut sa se organizeze ca un cartel", spune Iazev.
Astfel ca un cartel al producatorilor de gaze naturale ar crea un echilibru la nivelul negocierilor.
"Cu toate acestea, dificultatile in coordonare sunt reflectate de lipsa de armonizare a politicilor energetice ale statelor europene cu privire la varietatea de contracte individuale ale Gazprom cu acestea", spune Kevin Rosner, director executiv al unui for european ce supravegheaza sectorul energetic, cu sediul la Geneva. "Cu siguranta Gazprom prefera sa faca o alianta pentru a putea avea castig de cauza in negocierile comerciale importante si viabile", mai spune Rosner. "Este un fel de strategie de tipul loveste si fugi", spune el.
Comisia Europeana a facut presiuni pentru eliminarea clauzei din contractele de gaze naturale care interzice acestora sa revanda gazele importate.
Cu toate acestea, conflictele de interese dintre acesti producatori fac putin probabila o astfel de alianta, dar in conditiile realizarii acesteia urmarea ar putea fi cresterea preturilor la gaze catre tarile europene, spune Tim Lambert, vicepresedinte al firmei de consultanta Wood Mackenzie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO