Business Internaţional

Rusia respinge planul de pace al Ucrainei şi încercarea ONU de a revigora acordul privind cerealele

Rusia respinge planul de pace al Ucrainei şi încercarea...

Autor: Gabriel Pecheanu

23.09.2023, 22:06 24

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă că planul de pace propus de Ucraina, precum şi cele mai recente propuneri ale ONU de relansare a iniţiativei privind cerealele prin Marea Neagră sunt ambele „nerealiste”.

Lavrov a vorbit după participarea la reuniunea anuală a liderilor mondiali de la sediul ONU din New York, unde Ucraina şi aliaţii săi occidentali au încercat să obţină sprijin pentru Kiev în războiul împotriva Rusiei, informează Reuters.

"Este complet irealizabil", a declarat Lavrov despre proiectul de pace în 10 puncte promovat de Kiev. "Nu este posibil să fie pus în aplicare. Nu este realist şi toată lumea înţelege acest lucru, dar, în acelaşi timp, ei spun că aceasta este singura bază pentru negocieri".

El a spus că războiul va fi rezolvat pe câmpul de luptă dacă Kievul şi Occidentul îşi vor menţine această poziţie.

Lavrov a adăugat că Moscova a părăsit iniţiativa privind cerealele prin Marea Neagră deoarece promisiunile făcute Rusiei, inclusiv privind eliminarea sancţiunilor asupra unei bănci ruseşti şi reconectarea acesteia la sistemul global SWIFT, nu au fost îndeplinite.

El a declarat că ultimele propuneri ale ONU de a relansa acel coridor de export pentru produsele agricole ucrainene sunt "pur şi simplu nerealiste".

Lavrov a declarat că va vizita Phenianul luna viitoare pentru a continua negocierile cu omologul coreean, pe baza acordurilor recente încheiate de Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un la Moscova.

Lavrov a acuzat Vestul de o mentalitate neocolonială prin ofertele către Sudul global pentru a susţine Ucraina în conflict.

În schimb, Lavrov a vorbit despre o "majoritate globală" care a fost păcălită de Occident, pe care l-a descris ca fiind un "imperiu al minciunilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO