Business Internaţional

Rusia opreste proiectul Sahalin 2

21.09.2006, 19:20 30

Amenintarea Rusiei de a suspenda lucrarile din cadrul unui proiect energetic in valoare de 20 de miliarde de dolari (10,6 mld. lire sterline) condus de Royal Dutch Shell a starnit reactii dure pe plan international, relateaza Financial Times.
Japonia a formulat cele mai aspre critici. Shinzo Abe, candidatul cu cele mai mari sanse de a deveni prim-ministru, a avertizat ca o astfel de decizie ar afecta relatiile internationale, punand in pericol investitiile straine. UE s-a declarat ingrijorata, iar Marea Britanie a protestat in fata autoritatilor ruse.
Chiar in timp ce comunitatea internationala protesta fata de suspendarea autorizatiei de mediu pentru proiectul Sahalin 2 condus de Royal Dutch Shell, s-a anuntat ca un alt proiect important in acelasi domeniu al energiei este amenintat.
Procurorii rusi au amenintat cu suspendarea autorizatiei de explorare a TNK-BP, compania mixta anglo-rusa, legata de dezvoltarea Kovikta, masivul camp gazeifer din estul Siberiei. Rusia a insistat asupra faptului ca decizia de a anula autorizatia de mediu pentru proiectul Sahalin 2 nu este motivata politic, fiind determinata exclusiv de motive de ordin ecologic. In cazul in care masura va fi aprobata de agentia de siguranta in industrie a Rusiei, proiectul va fi suspendat.
Oleg Mitvol, director adjunct al institutiei ruse de supraveghere in domeniul mediului, i-a acuzat pe operatorii proiectului de incalcari grave ale legislatiei in domeniu, inclusiv de poluarea insulei Sahalin. El se asteapta ca decizia Ministerului Resurselor Naturale de a retrage autorizatia sa fie sustinuta de un organism tehnic in cateva zile. Aceste decizii sunt considerate drept o tactica a guvernului prin care acesta incearca sa obtina un control sporit in cadrul proiectului, Kremlinul dorind sa-si extinda influenta asupra sectorului energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO