Business Internaţional

Rusia ofera noi oportunitati imigrantilor

Rusia ofera noi oportunitati imigrantilor

Imigrantii duc greul economiei ruse pe bani putini

26.10.2007, 21:54 50

Aplicarea unui strat de vopsea pe piedestalul statuii lui Lenin poate parea o slujba temporara si nesatisfacatoare. Cu toate acestea, Kuram, un imigrant din Uzbekistan, este de parere ca este mult mai avantajoasa decat orice loc de munca din tara lui natala, scrie Bloomberg.
"Daca imi era mai bine acasa nu as fi venit aici, in Rusia", a afirmat Kuram, care lucreaza acum in oraselul Khotkovo, la 60 de kilometri de Moscova. El a refuzat sa-si divulge numele intreg deoarece se teme de repercusiunile din partea Serviciului de imigrare din Rusia.
Odata cu dezvoltarea economica fara precedent si constituirea unor averi impresionante printre cetatenii Rusiei, tara se confrunta cu o serie de probleme caracteristice Vestului: discriminare, hartuire si chiar violenta. Acestea sunt indreptate in mare parte catre imigrantii care profita de oportunitatile unor slujbe pe care rusii nu pot sau refuza sa le indeplineasca.
Scaderea fortei de munca in Rusia creeaza probleme suplimentare. Dezvoltarea, care implica aparitia de noi cladiri de birouri, apartamente si mall-uri, duce la cresterea cererii de forta de munca dispusa sa le construiasca si intretina.
"Rusia se confrunta cu o asemenea criza a fortei de munca tocmai acum, cand ne aflam in plina ascensiune", a declarat Vladimir Mihailov, sef al departamentului de constructii de la NTT, o firma din Khotkovo care detine ferme, fabrici si banci.
Kuram, care traieste intr-o rulota, castiga lunar aproximativ 7.500 de ruble, echivalentul a 300 de dolari (200 de euro), din prestarea unor munci pe care rusii le detesta. Kurma si colegii lui din Uzbekistan fac parte din cei 4,9 milioane de imigranti legali care matura strazi, spala vase, sapa gropi si fac alte astfel de munci in sectorul de constructii.
Conform cifrelor publicate de institutul de economie din Moscova, numarul real al muncitorilor este de 10 milioane de imigranti, majoritatea provenind din fostele republici ale Uniunii Sovietice.
Prezenta imigrantilor, majoritatea cu piele mai inchisa la culoare si trasaturi mongoloide, este usor de detectat in cadrul unei comunitati ruse si de cele mai multe ori nu sunt bine-veniti.
Cu toate ca Federatia Rusa este o comunitate multietnica, cu peste 100 de nationalitati non-slave, inclusiv tatari sau baskiri, atacurile impotriva strainilor s-au accentuat in ultimii ani.
Sova, un grup moscovit care inregistreaza atacurile bazate pe ura de rasa, a raportat 435 de victime ale atacurilor in 2005 si 575 in 2006. In primele patru luni ale acestui an, au fost inregistrate 209 atacuri impotriva imigrantilor, de trei ori mai multe decat anul trecut, in aceeasi perioada.
In ciuda acestor fapte, imigrantii continua sa vina in Rusia deoarece au nevoie de locurile de munca disponibile aici. Guvernul rus a ajuns anul acesta la concluzia ca si Rusia are nevoie de imigranti.
Economia Rusiei a crescut in medie cu 6,% pe an incepand cu 1999. In acelasi timp, populatia a scazut sistematic, de la 148,7 milioane de locuitori in 1992 la 143,8 milioane in 2006. Conform statisticilor guvernamentale, numarul rusilor scade in fiecare an cu aproximativ un milion de locuitori.
Declinul fortei de munca este si el dramatic. Conform Ministerului Sanatatii si Dezvoltarii Sociale, forta de munca din Rusia va atinge 65,5 milioane pana in 2010, in scadere cu 12% fata de cele 74,5 milioane in prezent, din cauza fertilitatii scazute la nivel national si a numarului mare de decese cauzate de consumul excesiv de alcool.
Mihailov a declarat ca 40% din angajatii lui de la ferme si santiere de constructii sunt imigranti, majoritatea musulmani, care nu consuma alcool.
"Sa-i convingi pe rusi sa munceasca cu propriile maini este foarte dificil. Cei cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani care pot munci sunt deja pe cont propriu. Cei care nu pot sa munceasca sunt alcoolici. ~sta este adevarul, de ce sa il ascundem?", a spus Mihailov.
Speranta de viata in cazul barbatilor rusi este de 59 de ani, cu doi ani mai putin decat barbatii uzbeki, desi venitul pe cap de locuitor in Rusia este de sase ori mai mare decat in Uzbekistan, conform CIA World Factbook.
Federatia Rusa este numarul doi in lume ca numar de imigranti, dupa Statele Unite. In urma conflictelor starnite de dezmembrarea Uniunii Sovietice in 1991, multi oameni au ales traversarea granitelor pentru o viata mai buna. Etnicii rusi au revenit in tara de origine, alaturi de milioane de cetateni din Tadjikistan, Uzbekistan, Moldova si alte tari foste membre ale Uniunii Sovietice.
Pentru imigrantii cum este Kuram, intrarea in Rusia nu este o problema, munca legala este cel mai greu de obtinut. Pana anul acesta, aproape toti imigrantii faceau parte din "economia gri" a Rusiei, exploatati de oamenii de afaceri, platiti mizerabil si vulnerabili la agresiunile politiei ruse.
Pentru a le imbunatati conditiile si a le oferi sprijin legal, Duma de Stat a votat o lege in luna ianuarie prin care stabilea cote pe nationalitate si regiune. "Cota de anul acesta a fost de 6,1 milioane de muncitori, din care 700.000 in Moscova", a spus Andrei Markov, specialist in dezvoltare umana la Banca Mondiala.
Amenzile pentru angajarea unui imigrant ilegal ating 800.000 ruble (22.500 euro), conform lui Vladimir Mikhailov, dar avansarea pe listele de asteptare ale Serviciului Federal de imigrari poate dura saptamani intregi. In aceasta perioada, imigrantii nu pot lucra legal. "Legea este inca nefinisata", este de parere Mihailov.
In centrul pietei din Khotkovo, Kuram si echipa sa de muncitori lucreaza de zor la vopsirea soclului statuii lui Lenin. In satul din apropiere, Akhtyrka, un muncitor reconstruieste o casa din lemn arsa, numita "izba" pe acordurile nazale specifice culturii din Tadjikistan. Majoritatea imigrantilor se plang de dorul de casa si familie. Kuran va pleca luna aceasta acasa, la sotia si cei patru copiii ai lui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO