Business Internaţional

Rusia interzice importul de vinuri din Moldova si Georgia

19.04.2006, 00:00 17

Vinurile din Moldova si Georgia care in trecut ocupau rafturi intregi in supermarketurile sau cramele din Moscova au fost acum interzise.

Rusia nu mai accepta vinurile provenite din Moldova si Georgia, importuri care reprezentau mai mult de o treime din vanzarile locale de vin, informeaza editia online a publicatiei Chicago Tribune.

Oficialii rusi pe probleme de sanatate au argumentat interdictia cu faptul ca vinul provenit din cele doua tari nu a trecut testele de calitate, dar liderii moldoveni si georgieni considera ca aceasta este o alta forma de a pedepsi doua republici ex-sovietice care s-au aliat cu Europa de Vest.

"Dupa cum vad eu lucrurile, cred ca este o problema strict politica", a declarat Mihail Svimonisvili, ministrul agriculturii din Georgia. Obiectiile lui Mihail Saakasvili, presedintele Georgiei, au mers insa mult mai departe. El a declarat in media locala ca ceea ce se intampla este o operatiune murdara care conduce la o blocada economica.

Ghenadi Oniscenko, presedintele Oficiului de Protectie a Consumatorului din Rusia, a anuntat la sfarsitul lunii trecute interzicerea importului de vinuri din Moldova si Georgia dupa ce au fost descoperite in mostrele de vin din ambele tari, luate pentru analiza, urme de substante chimice si metale grele.

Interdictia marcheaza situatia financiara a celor doua tari, in conditiile in care industria viticola reprezinta un element foarte important atat pentru economia Moldovei, cat si pentru cea a Georgiei. Saakasvili si Vladimir Voronin, presedintele Moldovei, au folosit recentele vizite in Beijing pentru a extinde exportul de vin si in China.

"Razboiul Vinului", dupa cum este denumit in media din Rusia, reflecta o deteriorare a relatiilor intre Kremlin si guvernele ex-sovietice care s-au aliat cu Europa de Vest si Statele Unite ale Americii.

Oniscenko a negat acuzatiile aduse conform carora interdictia are substrat politic, dar a refuzat sa faca publice rezultatele analizelor la vinurile din Georgia si Moldova. "Eu ma bazez doar pe fapte. Ei nu au indeplinit standardele impuse. Politica nu este problema mea", a raspuns el. Ca raspuns, oficialii georgieni si moldoveni au negat invinuirile rusilor, declarand ca vinurile pe care le exporta nu sunt nici sub standardele impuse si nici nu prezinta un pericol pentru consumatori. De cand au fost interzise, producatorii de vin din ambele tari au testat produsele lor, fara a gasi insa urme de substante chimice sau metale grele in compozitia bauturilor produse.

Argumentarea oficialilor din Georgia si din Moldova, cum ca interzicerea importului de vin are cauze politice, este sustinuta de faptul ca interzicerea nu se aplica si vinurilor din regiunea Transnistria din Moldova si din provincia Abhazia din Georgia, guvernele separatiste ale acestora fiind puternic sustinute de Kremlin. Cu toate ca Rusia reprezinta un client greu de multumit, oficialii din industria vinului, atat cei din Georgia, cat si cei din Moldova, sunt constienti ca producatorii de vin nu pot supravietui fara acesta. Moldova exporta 80% din productia sa de vin in Rusia, acesta reprezentand o treime din Produsul Intern Brut al tarii. De asemenea, Georgia exporta 70% din productia de vin Rusiei si inseamna 10% din totalul exporturilor realizate de aceasta tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO