Business Internaţional

Rusia îl pune pe preşedintele ucrainean Zelenski pe lista persoanelor căutate

Rusia îl pune pe preşedintele ucrainean Zelenski pe...

Autor: Laura Buciu

04.05.2024, 22:48 33

Rusia a deschis un dosar penal împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a pus pe o listă de urmăriţi, a anunţat sâmbătă agenţia de presă de stat TASS, citată de Reuters. Ucraina spune că este o dovadă a „disperării” Moscovei.

TASS a relatat că baza de date a Ministerului rus de Interne arată că Zelenski se află pe o listă de persoane căutate, dar nu a oferit alte detalii.

Ministerul ucrainean de Externe a precizat că preşedintele rus Vladimir Putin a fost el însuşi arestat în baza unui mandat al Curţii Penale Internaţionale.

„Dorim să vă reamintim că, spre deosebire de anunţurile ruseşti fără valoare, un mandat al Curţii Penale Internaţionale pentru arestarea dictatorului rus Vladimir Putin, suspectat de crime de război, este cât se poate de real şi supus punerii în aplicare în 123 de ţări”, a declarat ministerul de externe într-o declaraţie.

Acesta a precizat că anunţul rusesc a fost „o dovadă a disperării maşinăriei de stat şi a propagandei ruseşti, care nu se poate gândi la nicio altă modalitate de a atrage atenţia”.

Rusia a emis mandate de arestare pentru o serie de politicieni ucraineni şi alţi politicieni europeni de la începutul conflictului cu Ucraina, în februarie 2022.

În februarie, poliţia rusă i-a pus pe premierul estonian Kaja Kallas, pe ministrul culturii din Lituania şi pe membrii parlamentului leton pe o listă de urmăriţi pentru distrugerea unor monumente din epoca sovietică.

De asemenea, Rusia a emis un mandat de arestare pentru procurorul Curţii Penale Internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO