Business Internaţional

Rusia este foarte aproape de OMC

02.02.2005, 00:00 17



Statele Unite si Rusia ar putea ajunge la un acord in privinta aderarii Moscovei la Organizatia Mondiala a Comertului in acest an, dupa ce au fost facute progrese "excelente" in discutiile purtate la inceputul saptamanii la Zurich, potrivit declaratiilor lui Robert Zoellick, negociatorul comercial sef al SUA.



Rusia este cea mai mare economie ramasa in afara organizatiei comerciale care cuprinde 148 de state membre, iar SUA si Japonia sunt singurele mari puteri care nu si-au dat inca acordul pentru integrarea sa in organizatie, relateaza The Moscow Times.



Dialogul purtat de Robert Zoellick si German Gref, reprezentatul departamentului comercial al SUA, respectiv ministrul rus al dezvoltarii economice si comertului, la prima lor intrevedere dupa mai multe luni, vine la aproape trei saptamani dupa summitul la care au participat presedintele rus Vladimir Putin si cel american George W. Bush, si care a avut printre cele mai importante subiecte ale discutiilor cele legate de comert.



"Daca negocierile vor progresa ca pana acum, vom putea ajunge la o intelegere bilaterala asupra aderarii in cursul acestui an", a afirmat Zoellick dupa cele opt ore de discutii cu ministrul rus.



Intrarea in OMC, organism de reglementare a comertului mondial, necesita aprobarea individuala din partea fiecarui membru care o solicita, dar si o negociere generala distincta cu OMC in ansamblul sau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO