Business Internaţional

Rusia doreste liberalizarea pietei locale de gaze, dar Gazprom se opune

08.06.2006, 00:00 14

Deschiderea sistemului national de conducete de gaz ar determina aparitia unei piete in Rusia, Gazprom fiind nevoit sa reduca preturile practicate pentru a face fata concurentei.

Ministrul rus de finante, Alexei Kudrin, a incercat sa calmeze vocile critice la adresa politicii energetice a Kremlinului, declarand ca guvernul rus a luat in considerare deschiderea sistemului de conducte pe care se transporta gaze naturale, si care se afla in proprietatea Gazprom, fata de concurenta si incurajarea investitiilor in productia petroliera, scrie International Herald Tribune.

Kudrin, considerat de multi ca fiind de orientare liberala, a precizat ca guvernul a inceput deja o serie de discutii privind desfintarea monopolului in domeniul gazelor naturale detinut de Gazprom.

Ministrul de finante a deschis acest subiect pentru prima data in cadrul unei intalniri a ministrilor de finante din G8 tinuta la Moscova in februarie. La acel moment, oficialii Gazprom au negat o asemenea schimbare de politica.

Pentru a intari pozitia oficiala a monopolului de gaze din Rusia, reprezentantii acestuia au reconfirmat sambata ca o astfel de deschidere a pietei nu se numara printre obiectivele lor si ca nu au luat in considerare deschiderea conductelor proprii catre alti producatori.

In urma acestor declaratii, Kudrin a simtit nevoia sa precizeze ca nu s-a referit la tranzitarea conductelor din Rusia a gazelor apartinand unor alte state, ci mai degraba la accesul investitorilor pe aceasta piata.

Subiectul este deosebit de important pentru politica energetica a Europei. Deschiderea retelei de conducte de gaze in Rusia ar oferi consumatorilor europeni posibilitatea de a alege dintre preturile de pe piata pe cel mai competitiv, anuland monopolul detinut in prezent de Gazprom.

"Chestiunea privind accesul producatorilor independenti la conducte este analizata de agentiile corespunzatoare", a declarat Kudrin in cadrul unei conferinte de presa.

In acelasi timp insa, pozitia Gazprom ramane de neclintit. "Acest subiect nu este unul care sa fie discutat de noi acum", a declarat unul din purtatorii de cuvant ai companiei, Serghei Kuprianov.

Politica oficiala a Gazprom este de a corela pretul gazelor naturale cu cel al celorlate produse energetice. Deschiderea conductelor catre concurenti ar permite aparitia unei piete a gazelor si o continua presiune din partea concurentei pentru a ieftini preturile practicate fata de Europa, reducand profiturile obtinute de Rusia din vanzarea combustibililor.

Obiectivul impus de guvernul rus pentru acest an a fost securitatea energetica, obiectiv ce s-a transformat intr-un fiasco in urma conflictului deschis dintre Kremlin si Kiev privind nivelul ridicat al pretului la gazele na-turale rusesti. Disputa a afectat Europa in ianuarie, cand oprirea livrarilor spre Ucraina a dus la scaderea fluxului de gaze pentru Europa si a determinat o serie de lideri politici europeni sa ceara Rusiei reorientarea politicii actuale din domeniul energetic.

Analistii de pe piata energetica sunt de parere ca asupra guvernului de la Kremlin se fac deja presiuni privind relaxarea politicii energetice locale, inainte de intalnirea ministrilor G8.

In ceea ce priveste sectorul petrolier, Kudrin a declarat ca explozia preturilor pe aceasta piata este determinata in cea mai mare masura de aprecierea cererii si mult mai putin din cauza problemelor legate de aprovizionare. El a adaugat de asemenea ca atat in Rusia, cat si in alte state exportatoare, livrarile de petrol au crescut continuu in ultimii ani.

"Cresterea pretului nu este determinata de o productie insuficienta, ci de socurile provocate de cererea care depaseste nivelul productiei", a declarat ministrul rus de finante. El a tinut sa precizeze ca Rusia va incuraja statele consumatoare sa prezica mult mai eficient cererea din viitor a pietei si ca va reduce riscul investitiilor in noi capacitati de productie.

Marii producatori petrolieri, de obicei companii multinationale, dar si companii locale, au cheltuit sume foarte mari in sporirea capacitatilor in perioade cu cerere foarte mare, doar pentru a fi nevoite sa inchida unele facilitati extractive in momentele de scadere a cererii de petrol pe piata.



Ce ar insemna deschiderea monopolului de stat

* Accesul investitorilor straini la conductele rusesti de transportare a gazelor ar duce la aparitia propriu-zisa a unei piete locale a gazelor naturale

* Companiile straine ar putea dezvolta facilitati proprii de productie, folosind pentru export reteaua locala de gazoducte

* Consumatorii ar putea alege intre diferitii furnizori, Gazprom fiind nevoit sa ajusteze in jos preturile in urma presiunii concurentei

* Varietatea furnizorilor ar asigura o siguranta mai mare livrarilor, evitand fluctuatiile de pret datorate inconsistentei distributiei

* Oficialii monopolului de stat au precizat ca, cel putin la acest moment, deschiderea pietei locale nu este luata in considerare de companie

* Ministrul rus de finante a precizat ca ar fi mai degraba vorba de un acces mai bun al investitorilor privati pe piata energetica locala.

victor.rotariu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO