Business Internaţional

Rusia are o problemă: o sondă spaţială extrem de toxică se va prăbuşi "din greşeală" pe pământ

Rusia are o mare problemă: o sondă spaţială extrem de toxică se va prăbuşi "din greşeală" pe pământ

Autor: Radu Racu

13.01.2012, 15:15 1854

O sondă spaţială cu care Rusia spera să recucerească gloria cosmică de odinioară s-a defectat şi urmează să se prăbuşească pe pământ, iar odată cu ea, probabil cea mai toxică încărcătură adusă vreodată din spaţiu, scrie Associated Press.


Agenţia spaţială rusească Roscosmos estimează că sonda spaţială Phobos-Grunt se va prăbuşi pe pământ duminică sau luni, cea mai probabilă traictorie plasând locul de impact în Oceanul Indian, la nord de Madagascar. Agenţia spaţială nu poate estima însă exact locul impactului decât doar cu puţin timp înainte de prăbuşire.


Sonda Phobos-Grunt a fost lansată în noaptea de 8 spre 9 noiembrie 2011, dar, în loc să se înscrie pe traiectoria care urma să o ducă spre Phobos, unul dintre sateliţii planetei Marte, a rămas pe orbită în jurul Terrei şi de atunci pierde puţin câte puţin din altitudine.


Phobos-Grunt, alcătuită din două module - din care unul era capabil să revină pe Terra -, avea ca obiectiv colectarea unor eşantioane de rocă şi praf de pe Phobos. Scopul era să determine dacă Phobos este un asteroid rămas captiv pe orbita lui Marte sau dacă acest mic corp ceresc - cu un diametru de 18 kilometri - este un fragment desprins din planeta roşie.


Phobos-Grunt este al treilea satelit care se prăbuşeşte de pe pe orbită în ultimele cinci luni, după cel al NASA prăbuşit în septembrie, şi cel al Germaniei care a urmat în luna octombrie a anului trecut. Sonda rusească este însă cel mai mare obiect lansat în spaţiu care se va prăbuşi pe Terra, cu o greutate de aproape 15 tone. Specialişti din domeniul spaţial susţin că satelitul este şi cel mai toxic căzut vreodată pe Pământ, din cauza combustibilului care ar fi trebuit să ducă sonda pe Marte dar nu s-a consumat din cauza defecţiunii din toamnă.


"Ce este diferit în această situaţie este că vehiculul nu este vechi şi inert aşteptat să reintre în atmosferă de mai mulţi ani, aşa cum s-a întâmplat în cazurile precedente. Este ceva care cade din greşeală, ceea ce îl include într-o cu totul alta categorie", susţine Jonathan McDowell, de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian, din Cambridge.



Roscosmos insistă că cea mai mare parte din sonda Phobos-Grunt va lua foc şi se va consuma când va intra în contact cu atmosfera Pământului, o ipoteză sprijinită şi de savanţii din Vest, însă există câţiva sceptici care cred că o parte din combustibilul toxic a îngheţat în lunile în care sonda a plutit în derivă şi va rezista reintrării în atmosferă. O îngrijorare similară a determinat Statele Unite să doboare în 2008 un satelit spion cu o rachetă a Marinei americane înainte de a se prăbuşi pe Pământ.


Sonda Phobos-Grunt a fost prima tentativă a Rusiei din ultimii 15 ani de a realiza o misiune de explorare interplanetară, după eşecul suferit în noiembrie 1996 de sonda Mars 96, care s-a prăbuşit în Oceanul Pacific. Eşecul acestei sonde a reprezentat în acelaşi timp eşecul primei misiuni a Chinei spre Marte, întrucât Phobos-Grunt ar fi trebuit să plaseze satelitul Yinghuo-1 pe orbita planetei roşii, cu scopul de a-i studia şi monitoriza suprafaţa şi câmpul magnetic.

Industria spaţială rusă a avut parte de un an foarte dificil, cu cinci eşecuri suferite în 2011. Cel mai recent dintre ele s-a produs pe 23 decembrie, atunci când un satelit de comunicaţii militare şi civile, Meridian, s-a prăbuşit în Siberia, din cauza funcţionării defectuoase a rachetei purtătoare Soyuz, care ar fi trebuit să îl plaseze pe orbita terestră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO