Business Internaţional

Rusia ar putea fi admisa in OMC pana la sfarsitul anului

26.06.2008, 19:19 14

Rusia, cel mai mare exportator de energie din lume, ar putea fi admisa in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) pana la sfarsitul lui 2008, a declarat Alexei Mordasov, consilier al guvernului de la Moscova si cel care conduce grupul de negociere cu Organizatia Mondiala a Comertului, scrie Bloomberg.
Aderarea la OMC ar fi benefica pentru Rusia, deoarece s-ar traduce printr-o crestere economica importanta.
"Exista sanse mari ca Rusia sa fie admisa in acest an, iar eu sper ca acest lucru sa se intample", a afirmat Mordasov intr-un interviu la New York. "Odata cu aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului ar trebui sa ne asteptam la rezultate pozitive, deoarece am reusi sa imbunatatim foarte mult climatul de afaceri de la nivel national", este de parere acesta.
Mordasov ocupa pozitia a doua in clasamentul celor mai bogati oameni din Rusia, cu o avere estimata la 21,2 miliarde de dolari. Acesta este actionarul majoritar si directorul executiv al gigantului rus din industria otelului, OAO Severstal.
Desi are inca probleme in anumite sectoare de activitate, precum agricultura, exporturile si legislatia privind drepturile de autor, Rusia se afla in utima etapa inainte de aderare, urmand sa incheie un acord final cu organizatia. Si asta dupa ce a reusit sa incheie acordurile individuale cu fiecare stat membru al OMC.
Timp de mai bine de zece ani, economia ruseasca s-a aflat in continua crestere, in medie cu 7% pe an.
In primele trei luni ale lui 2008 ritmul de crestere economica a atins chiar 8,5%, nivelul cel mai ridicat din aceasta perioada.
Tara a beneficiat de pe urma pretului ridicat al petrolului, insa Peter Mandelson, comisarul european pe comert, afirma ca, avand in vedere ca Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale al UE, este nevoie de o "liberalizare" a economiei rusesti. Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene.
Declaratiile oficialului european sunt extrem de importante in conditiile in care, desi avansate, negocierile Rusiei privind accederea in Organizatia Mondiala a Comertului sunt tinute pe loc de tensiunile existente intre aceasta si Uniunea Europeana.
Recent, Mandelson declara ca exista doua obstacole principale care blocheaza intrarea Rusiei in organizatie, si anume, impunerea unor taxe de export de catre oficialii de la Kremlin si instituirea unui embargo pentru importul de carne din Polonia, tara membra a Uniunii Europene.
"Sper ca guvernul rus sa renunte la masurile pe care le-a anuntat", a declarat Mandelson, adaugand ca "ne dorim ca Rusia sa devina membra a acestui for international".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO