Business Internaţional

Rupert Murdoch isi pregateste fiul pentru preluarea sefiei imperiului media News Corp.

10.12.2007, 16:25 10

News Corp. l-a numit pe James Murdoch la conducerea diviziilor sale din Europa si Asia, el intrand astfel in cursa pentru succesiunea la conducerea companiei media fondata de tatal sau, Rupert Murdoch, scrie Bloomberg.
James Murdoch va renunta la functia de director executiv al grupului britanic de televiziune BSkyB si se va alatura board-ului de conducere al companiei newyorkeze. Conducerea BSkyB va fi preluata de actualul director financiar al companiei de televiziune, Jeremy Darroch.
In noul sau rol, fiul mogulului media va supraveghea operatiunile companiei asiatice de televiziune Star Group, ale diviziei britanice de publishing News International si ale televiziunii Sky Italia. Promovarea sa este parte a unei operatiuni mai ample, care cuprinde si numirea sefului News International, Les Hinton, in functia de director executiv al Dow Jones, publisherul Wall Street Journal, preluat de News Corp. pentru 5,2 mld. dolari (3,8 mld. euro).
Cand James Murdoch s-a alaturat BSkyB in 2003, era cel mai tanar director executiv al unei companii incluse in indicele FTSE 100, din acel moment reusind sa dubleze profitul anual al companiei de televiziune, in timp ce vanzarile au urcat cu 40%, infrangand scepticismul initial al multor investitori. Prin comparatie, in 2001 si 2002, compania inregistrase pierderi de 1,9 mld. lire sterline.
De asemenea, el ii va succede tatalui sau in functia de presedinte non-executiv al BSkyB, la care News Corp. are o participatie de 39%.
Rupert Murdoch, director al BSkyB timp de 18 ani, va parasi board-ul de conducere al companiei. Pretul actiunilor grupului de televiziune s-a apreciat, pe bursa din Londra, cu 15% anul acesta, mult peste cresterea de 5,1% inregistrata in cadrul indicelui FTSE 100.
"Am fost sceptic in momentul in care James a preluat conducerea BSkyB", a declarat Martin Mabbutt, analist la Nomura Securities, care a formulat o recomandare de "neutru" in ceea ce priveste actiunile companiei. Era foarte tanar si nu avea deloc experienta, insa dupa intalnirile pe care le-am avut cu el, mi-am dat seama ca este un profesionist, a adaugat el.
Noul rol al lui James Murdoch din Europa si Asia, unde anterior a condus operatiunile Star TV, este unul critic, in special datorita intentiei tatalui sau de a extinde editiile internationale ale Wall Street Journal, publicatii pe care le-a numit "mult mai putin decat satisfacatoare".
"Aceste regiuni sunt extrem de importante", considera Michel Nathanson, analist la Sanford Berstein, care a formulat o recomandare de "cumpara" pentru actiunile News Corp. Dar James s-a "descurcat excelent la BSkyB. Este capabil sa faca fata unor presiuni uriase", a adaugat el.
James Rupert isi va prelua in perioada imediat urmatoare noile atributii, stabilindu-si sediul central la Londra. Seful sau direct este Peter Chernin, directorul operational al News Corp., care pana recent era considerat succesorul lui Rupert Murdoch la conducerea trustului media.
Sub conducerea lui James, BSkyB a devenit vizibil pe piata furnizorilor de televiziune, devenind un concurent serios pentru operatorul de cablu Virgin Media. Compania a atras un milion de clienti pe segmentul serviciilor de internet de mare viteza din momentul declansarii acestor operatiuni in august 2006.
Ascensiunea lui Murdoch vine in conditiile in care tatal sau intentioneaza eliminarea restrictiilor pentru utilizatorii site-ului Wall Street Journal si extinderea activitatilor de publishing pe piata americana prin preluarea The New York Times.
Robert Thomson, editor al ziarului britanic Times, va deveni publisherul cotidianului The Wall Street Journal, inlocuindu-l in functie pe Gordon Crovitz, care isi va pastra insa spatiul pe care il detine in pagina de editoriale.
Rupert Murdoch a inceput constructia companiei media in 1953, dupa ce a "mostenit" de la tatal sau un ziar local australian, cu un tiraj de 75.000 de exemplare. Acesta a reprezentat baza unui imperiu media, care in acest moment detine o serie de ziare, televiziuni si studiouri de film in intreaga lume.
In 1985 Muroch a primit cetatenie americana, o miscare prin care depasea interdictia conform careia un strain nu putea detine statii TV in Statele Unite si care i-a pavat drumul spre achizitia Fox Entertainment Group, care include si studioul de film 20th Century Fox.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO