Business Internaţional

Ruinele Wall Street-ului sunt pline de oportunitati pentru bancile din Europa care au trecut cu bine de criza financiara

09.10.2008, 18:59 20

Pe celalalt mal al Atlanticului insa o parte a omologilor lor francezi organizau o reuniune in afara Parisului, intr-un castel din secolul XVII pentru a elabora planuri noi pentru o lume financiara noua, din care multi dintre competitorii americani si europeni disparusera, scrie International Herald Tribune.

"Cu mai putini jucatori, atat pe piata americana, cat si pe cea europeana, actuala situatie reprezinta in mod cert o oportunitate pentru Societe Generale", declara Frederick Oudea, directorul executiv al bancii franceze. El a indicat chiar segmentele pe care institutia pe care o conduce spera sa castige teren, inclusiv investitiile bancare si tranzactiile cu instrumente derivate.
Executivii gigantilor europeni care se tin inca bine pe picioare vad in actuala criza o oportunitate rara de a acapara domenii de business dominate pana acum de mult mai vioaiele institutii financiare americane, trantite la pamant de turbulentele de pe Wall Street.
Iar faptul ca Europa, in ansamblu, a ramas "blocata" la modelul clasic de banca universala, fara a incerca vreodata modelul bancilor de investitii independente reprezinta inca un argument in favoarea executivilor europeni. Si asta in conditiile in care modelul bancilor de investitii independente s-a dovedit a fi unul depasit.
Desigur, bancile europene au inca suficient de multe probleme. Saptamana trecuta, de exemplu, presedintele francez Nicolas Sarkozy a organizat la Paris o reuniune a liderilor celor mai dezvoltate state europene in incercarea de a formula un raspuns comun actualei crize a pietei creditelor.
Criza a determinat pana acum state precum Belgia, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda si Marea Britanie sa adopte o serie de masuri in privinta sprijinirii sistemului financiar.
In acelasi timp, oficialii Uniunii Europene cauta sa intareasca reglementarile privitoare la sistemul bancar pe o piata bancara unde granitele incep sa se vada din ce in ce mai putin.
Gigantii europeni au primit destule lovituri in ultimele luni. La inceputul anului, un scandal de frauda a golit conturile Societe Generale de aproape 5 miliarde de euro. Iar banca elvetiana UBS a fost nevoita sa-si reduca activele contabile cu zeci de miliarde de dolari, ca urmare a expunerii la piata creditelor subprime. Recent au inceput insa sa simta beneficiile transformarii Wall Street-ului.
Pe segmentul de brokeraj - administrare de active, incheierea de tranzactii si acordarea de servicii financiare fondurilor de hedging - Credit Suisse, BNP Paribas, Deutsche Bank si UBS spun ca au inregistrat un val impresionant de clienti, speriati de faptul ca si alte companii americane ar putea avea aceeasi soarta ca Bear Stearns si Lehman Brothers. Iar odata cu acesti clienti, cuferele bancilor europene au inceput sa se umple din nou.
"Am inregistrat o avalansa masiva de clienti", a declarat Alex Ehrilch, din cadrul UBS. El spune ca firma la care lucreaza ar putea ajunge sa ocupe locul trei la nivel mondial pe segmentul de investitii bancare, in urma Goldman Sachs si Morgan Stanley. Pozitia vanata de UBS a fost detinuta, pana anul acesta, de Bear Stearns. "Am fost pur si simplu inundati cu zeci de miliarde de dolari care au venit fara ca noi sa facem vreun efort", spune Ehrlich.
Nici macar pentru cele mai puternice institutii, operatiunile bancare nu sunt un lucru facil in conditiile actuale. Iar lucrurile s-ar putea inrautati semnificativ inainte sa apara semne de ameliorare. Iar odata ce actuala criza se va incheia, atat bancile europene cat si cele americane, vor fi subiectul unor reglementari mult mai stricte.
Dar inainte de aparitia unui nou cadru, marile banci europene - precum si supravietuitoarele americane JP Morgan, Citigroup, Wells Fargo si Bank of America - incearca sa profite de statutul lor pentru a deveni pradatori globali.
Klaus-Peter Muller, presedintele Commerzbank si al asociatiei bancherilor germani, spune ca modelul bancilor universale arata mult mai bine in acest moment datorita multitudinii de stalpi care sprijina operatiunile unor astfel de institutii. "De obicei, in momentul in care un punct de sprijin sufera, celelalte o duc mai bine", spune Muller, adaugand ca "rareori se intampla ca toate operatiunile unei banci universale sa se afle in criza".
Gigantul bancar britanic Barclays a achizitionat divizia nord-americana de investitii bancare si piete de capital a Lehman Brothers, precum si sediul din New York al bancii de investitii, pentru doar 1,7 miliarde de dolari.
La inceputul acesti luni, BNP Paribas a finalizat achizitia diviziei de brokeraj a Bank of America, ceea ce a adus banca franceza pe o piata dominata mult timp de companii precum JP Morgan, Goldman Sachs si Morgan Stanley. "Oamenii incep sa vina acum la noi", a declarat Baudouin Prot, presedintele BNP. "Este o oportunitate unica in viata", a adaugat el.
Acolo unde clientii nu vin singuri insa, bancile europene nu au nicio retinere in a merge dupa ei. Vanatoarea de clienti ai JP Morgan si Goldman Sachs de catre Deutsche Bank a atras asupra companiei germane un avertisment din partea organismelor de reglementare. In conditiile unei crize deja extrem de accentuate, cei de la Deutsche Bank au fost sfatuiti - politicos, dar ferm - sa renunte la astfel de practici.
De asemenea, Deutsche Bank se afla de ceva vreme in cautarea unei oportunitati pentru a achizitiona o operatiune de administrare de active pe piata nord-americana. Si asta in conditiile in care este extrem de dificil pentru o companie americana sa construiasca de la zero o divizie de administrare de active pe piata americana.
Mandria executivilor din industria bancara europeana este, de asemenea, caracteristica si reprezentantilor companiilor locale de asigurari. Asiguratorii europeni au urmarit extrem de atenti problemele American International Group (AIG), care recent s-a aflat foarte aproape de colaps. "Brusc, segmentul de asigurari a devenit o afacere extrem de interesanta", a declarat Paul Alcheitner, directorul financiar al asiguratorului german Allianz.
Acesta a declarat ca Allianz este intersat de o preluare a operatiunilor asiatice ale AIG. In acelasi timp, asiguratorul Munich Re spune ca este, de asemenea, interesat de incheierea unor tranzactii pe piete precum Europa de Est sau Asia.
Iar in conditiile in care problemele AIG continua, asiguratorii germani nu sunt singurii care asteapta sa profite de pe urma unei inrautatiri a situatiei. AXA din Franta, Aviva din Marea Britanie, Generali din Italia si Suisse Re sunt celelalte companii de profil interesate sa liciteze pentru anumite active detinute de AIG, spun analistii si executivii.
Warren Buffett - al carui vehicul de investitii, Berkshire Hathaway, detine portofolii in cadrul catorva asiguratori - ar putea fi unul dintre supravietuitorii americani ai crizei. Investind mult mai agresiv pe segmentul premium al asigurarilor, o abordare care este mai degraba similara companiilor europene decat celor asiatice. "Cred ca segmentul asigurarilor va fi o industrie dominata, la capatul actualelor turbulente, de companiile europene", spune Alcheitner.
In vremuri bune sau tulburi, bancile se spioneaza reciproc in cautarea de "noi talente". Dar odata cu turbulentele de pe Wall Street, bancile europene se afla intr-o pozitie mult mai buna, putand avea acces la angajati de elita pentru preturi mult mai mici decat in situatii obisnuite.
Prot, directorul executiv al BNP, spune ca in mod normal banca pe care o conduce nu acorda angajatilor bonusuri uriase similare celor de pe Wall Street.
In asemenea conditii insa acest detaliu nu mai conteaza pentru nimeni. "Primim CV-uri de la oameni care, in alte conditii, ar fi fost tinta preferata a bancilor de investitii si care acum se afla intr-o situatie disperata.
Si totusi, Wall Street-ul de maine ar putea fi foarte diferit de cel pe care il vedem in acest moment. Un Wall Street mult mai bine reglementat de autoritati si cu institutii ce detin o diversitate de operatiuni. "Piata de astazi va alege modelul de business al viitorului", spune Severin Cabannes, co-director executiv al Societe Generale. "Iar acest model ar putea fi cel al unor banci universale".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO