Business Internaţional

Royal Bank of Scotland se scufunda incet si statul britanic este singurul colac de care se mai poate agata

Royal Bank of Scotland se scufunda incet si statul britanic este singurul colac de care se mai poate agata

Pentru detalii vezi documentul atasat

20.01.2009, 17:08 35

Royal Bank Scotland s-a transformat, in doar cateva luni, din principalul actor al celei mai mari tranzactii bancare din istorie - achizitionarea pentru 101 mld. dolari (circa 71 mld. euro) a grupului olandez ABN Amro de catre un consortiu condus de RBS - intr-o institutie trantita la pamant de criza financiara si care se afla fata in fata cu nationalizarea.

Luni actiunile bancii britanice s-au prabusit cu 67% dupa ce guvernul a anuntat un nou pachet de sustinere a bancilor, a criticat dur creditorul pentru deciziile neinspirate din ultima perioada si a lasat usa deschisa pentru o posibila nationalizare. Cu toate acestea, creditorul britanic pare insa sa nu fi pierdut inca definitiv sprijinul investitorilor, care au generat - pana la jumatatea sedintei de ieri - o crestere de peste 10% a valorii de piata a companiei.
Titlurile RBS s-au apreciat cu 1,4 penny, pana la 13 penny (0,14 euro), dar banca mai are un drum lung pana sa recupereze pierderea de 67% inregistrata in sedinta de luni. Valoarea de piata a bancii a ajuns la 5 mld. lire streline (circa 5,5 mld. euro), fata de 75 mld. in urma cu mai putin de doi ani. Micul val de optimism din randul investitorilor vine in conditiile in care analistii Merrill Lynch au lansat un avertisment cu privire la pericolul ca banca sa fie nationalizata in totalitate.
La inceputul saptamanii, oficialii RBS au anuntat ca pierderile aferente anului trecut s-ar putea ridica la 28 mld. lire sterline (30,9 mld. euro), un record pentru o companie britanica. Majoritatea pierderilor sunt legate de achizitia ABN Amro.
Guvernul britanic, care a efectuat deja o injectie de lichiditate de 20 mld. lire sterline (22 mld. euro) in cadrul RBS, ar putea pune la dispozitia bancii inca 5 mld. lire, majorandu-si participatia de la 58% la 70%. Totusi, oficialii bancii nu au scapat de criticile guvernului, premierul Gordon Brown acuzandu-i pe acestia ca si-au asumat "riscuri iresponsabile", care au condus la actuala situatie a RBS.
"Aproape toate pierderile bancii sunt legate de investitiile pe piata americana a creditelor subprime si de achizitia ABN Amro. Acestea sunt riscuri iresponsabile asumate pe banii britanicilor", a declarat Brown, adaugand ca decizia de a achizitiona ABN Amro a fost una total eronata.
George Osborne, oficial in cadrul Ministerului Finantelor, a recunoscut deja ca injectia de lichiditate efectuata toamna trecuta in cadrul RBS a generat contribuabililor britanici pierderi de 17 mld. lire streline. Declaratiile celor doi au venit odata cu anuntarea unui al doilea program guvernamental de sprijinire a sistemului financiar.
Speculatiile privind nationalizarea completa a RBS, la fel cum s-a intamplat in cazul creditorului Northern Rock, s-au accentuat dupa ce Stephen Hester, directorul executiv al bancii, a recunoscut ca nu exclude viitoare reduceri semnificative ale valorii activelor contabile.
Aprecierea actiunilor RBS vine insa pe fondul unei scaderi generale a titlurilor companiilor financiare britanice. Barclays, care a rezistat pana acum fara sa primeasca fonduri guvernamentale, a inregistrat o scadere cu 12% a valorii de piata, in timp ce actiunile Lloyds Banking Group au pierdut peste 22,5%. Reactia negativa a pietei sugereaza ca planul de salvare al guvernului nu are capacitatea de a redresa increderea investitorilor.
Pentru a primi insa bani de la stat prin intermediul programului lansat la inceputul saptamanii, RBS s-a angajat sa acorde credite ipotecare si de consum in valoare de 6 mld. lire sterline. Suma destinata operatiunilor de creditare si conditiile in care va fi efectuata creditarea urmeaza sa fie stabilite printr-un acord incheiat cu executivul britanic.
Noua miscare a guvernului nu este insa vazuta cu ochi buni de catre investitori, care o considera o "nationalizare pe furis". "Guvernul doreste sa preia controlul total, sa dicteze politicile de creditare, sa dicteze viziunea bancilor aupra propriilor active si sa intervina in tot ceea ce tine de companiile private", se arata intr-un document al Asociatiei Britanice a Actionarilor.
Planul guvernului prevede ca bancile sa plateasca statului un comision pentru asigurarea impotriva pierderilor. In acelasi timp, executivul intentioneaza sa extinda programul de finantare in incercarea de a impulsiona bancile sa acorde credite populatiei, pe fondul accentuarii recesiunii.
"Exista o posibilitate ca acest program sa fie de ajutor, dar cu siguranta nu va rezolva toate problemele bancilor", a declarat Tom Kirchmaier, profesor in cadrul London School of Economics. "Pentru ca planul sa functioneze este nevoie de consumatori cu bonitate, ceea ce ma indoiesc ca exista acum", a adaugat el. In ciuda tuturor speculatiilor, oficialii RBS au negat ca majorarea participatiei detinute de catre stat in cadrul RBS ar reprezenta doar un pas catre nationalizarea completa. "Guvernul s-a exprimat foarte clar in octombrie, cand a spus ca prefera sa nu preia controlul total asupra bancilor", a declarat Stephen Hester, seful RBS. Banii pentru RBS vin la doar trei luni dupa ce trei dintre cele mai importante banci britanice au primit 37 mld. lire sterline din partea statului.
 
Fred Goodwin, autorul celui mai mare dezastru britanic
Contribuabilii si ministrii in cautarea unui bancher care sa se faca vinovat de cataclismul ce cutremura din temelii bancile britanice au acum un nou candidat, scrie The Times. Primul nominalizat a fost Adam Applegarth, jucatorul de cricket din Tyneside, care fara nicio diploma in domeniul bancar a preluat conducerea creditorului ipotecar Northern Rock si a dus banca pe marginea prapastiei, aceasta fiind nationalizata anul trecut. Dupa el s-a ivit un alt nume, Andy Hornby, fostul conducator al Asda, a carui evolutie in fruntea HBOS a fost atat de slaba, incat a fost necesara salvarea acesteia de catre Lloyds. Cel mai nou candidat este Sir Fred Goodwin, fostul director executiv al Royal Bank of Scotland. Dupa evenimentele de la inceputul acestei saptamani, exista pareri conform carora Goodwin este cel ce are cele mai multe sanse sa primeasca premiul de cel mai slab bancher al lumii. Acuzatiile ce i se aduc sunt numeroase. RBS, banca pe care acesta a condus-o pana in luna octombrie a anului trecut, a primit mai multe fonduri de la stat decat orice alta banca britanica - 20 mld. lire (22 mld. euro) si este inca posibil ca valoarea sa creasca, dupa ce a anuntat ca va avea pierderi de 28 mld. lire sterline, cele mai mari din istorie inregistrate de o companie britanica. Daca in urma cu doi ani banca valora mai mult de 75 mld. lire (83 mld. euro), astazi ea nu depaseste 5 mld. lire (5,5 mld. euro). In defavoarea lui Sir Fred mai atarna si cele 30 mil. lire pe care le-a primit in cei zece ani in care a lucrat in cadrul bancii. Tuturor acestora li se adauga o serie de povesti potrivit carora Sir Fred, mai mult decat orice alt bancher al generatiei sale, a promovat un stil bancar ambitios, uneori chiar arogant. In numai zece ani, Goodwin a transformat RBS dintr-o banca regionala in una dintre cele mai importante institutii financiare de la nivel mondial. An dupa an era votat cel mai puternic om din Scotia. El a venit la RBS de la Clydesdale Bank si a cunoscut in anul 2000 momentul sau de glorie, cand a planuit achizitia si integrarea National Westminster Bank, suflandu-i-o rivalei Bank of Scotland. Natwest a fost considerata una dintre afacerile secolului, producand profituri uriase pentru RBS. Acest acord a intarit pozitia lui Goodwin, insa nu a fost decat prima preluare, dintr-o serie mai larga, ce viza extinderea bancii. Succesul nu avea sa tina la nesfarsit, astfel ca dupa ce promisese noi acorduri si dividende mai importante, Goodwin avea sa intre pe o panta descedenta. S-a disputat preluarea ABN Amro, iar in incercarea sa de a castiga, si-a pierdut reputatia. A castigat batalia, insa costurile pe care a trebuit sa le suporte RBS au fost excesiv de mari in conditiile aparitiei crizei subprime. Preluarea ABN este vazuta ca motivul pentru care Goodwin s-a transformat dintr-un bancher cu renume mondial in unul care a intrat in istorie pe usa din dos. (Cristina Rosca)
 
Actiunile bancilor irlandeze se prabusesc de pe o zi pe alta
Actiunile bancilor irlandeze au inregistrat scaderi record, in frunte cu cele ale Allied Irish Banks, pe fondul temerilor ca bancile ar putea intampina probleme in a-si consolida capitalul in lipsa unor noi actiuni de sustinere din partea guvernului, scrie Bloomberg.
Indicele Irish Financial, ce include 6 banci irlandeze, a pierdut 49% din valoare, cea mai pronuntata scadere din 1993 cel putin. La jumatatea sedintei de tranzactionare, actiunile Allied Irish Banks scazusera cu 45%.
Pe 21 decembrie, guvernul irlandez a anuntat ca va investi 2 miliarde de euro in cadrul Bank of Ireland si Allied Irish, cei mai mari creditori ai tarii, si va subscrie o noua emisiune de actiuni de pana la 1 miliard de euro. Saptamana trecuta, statul a nationalizat Anglo Irish Bank, spunand ca pozitia de finantare a acesteia "slabise".
"Realitatea este ca in acest moment investitorii internationali nu vor sa auda de bancile irlandeze", a declarat Oliver Gilbarry din cadrul Dolmen Securities din Dublin. Planul guvernului de a prelua controlul Anglo Irish a urmat unei scaderi cu 98% a valorii de piata a bancii si unui scandal ce a dus la demiterea presedintelui si a directorului executiv.
Actiunile Allied Irish au scazut cu 93% in ultimele sase luni pe fondul intensificarii temerilor ca reducerea preturilor la proprietati va spori volumul de credite neperformante. Actiunile Bank of Ireland au scazut cu 94%. "Daca vor inregistra in continuare scaderi de acest fel, bancile va trebui sa fie preluate. Se intampla peste tot in lume si nu exista nici un motiv sa credem ca suntem diferiti", a declarat Brian Lucey, profesor in cadrul Trinity College Dublin. (Catalina Apostoiu)

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO