Business Internaţional

România şi Ucraina, state vecine care s-au ignorat reciproc pe plan economic şi comercial

Compania Rompetrol Rafinare este de departe cea mai mare dintre afacerile româneşti prezente în Ucraina

Compania Rompetrol Rafinare este de departe cea mai mare dintre afacerile româneşti prezente în Ucraina

03.03.2014, 22:12 1188

România are exporturi în Ucraina de doar 800 mil. euro pe an, infim în comparaţie cu ce exportă în ţări mai îndepărtate din Vest, cu toate că Ucraina este un stat vecin cu una dintre cele mai numeroase populaţii din Europa, adică 45 de milioane de locuitori.

Dintre afacerile româneşti prezente în Ucraina, cea mai mare este de departe Rompetrol Rafinare. Grupul deţinut de compania naţională de petrol şi gaze a Kazahstanului, KazMunayGas, este prezent în Ucraina din 2006 şi îşi desfăşoară majoritatea activităţilor în partea de sud a ţării. Rompetrol activează prin terminalul din Kherson, aflat la Marea Neagră, terminalul de lângă Ismail, aflat pe Dunăre, şi prin trei depozite în regiunile Odesa şi Vinniţa. Piaţa ucraineană, dependentă de importurile de carburant, a fost în primele nouă luni din an locul de desfacere pentru circa 150.000 de tone de produse petroliere prelucrate de rafinăria Petromidia, catitate ce reprezintă 16% din exporturile unităţii de la Năvodari în aceeaşi perioadă.

Cifra de afaceri a subsidiarei Rompetrol Ucraina a fost de 190 milioane de dolari (140 milioane de euro) în primele nouă luni din an.

De ce nu au exportatorii români o prezenţă mai mare în Ucraina? Pentru că aici ei se lovesc de barierele specifice fostelor republici sovietice, de birocraţie, de infrastructura deficitară, de interesele oligarhilor şi chiar de neîncrederea în străini.

Pentru România, Ucraina înseamnă în primul rând ţara prin care îi sunt livrate gazele din Rusia. România a importat în 2012 circa 2,4 miliarde de metri cubi de gaze, aproape 20% din consumul naţional, prin conexiunile din Tulcea şi Satu Mare cu sistemul ucrainean de transport al gazelor. O cantitate de 17,4 miliarde de metri cubi de gaz rusesc, echivalentă cu 120% din consumul României, a tranzitat teritoriul român în drum spre Bulgaria şi Turcia, potrivit datelor Transgaz.

Una dintre cele mai mari companii locale controlate de ucraineni este producătorul de feroaliaje Feral Tulcea, fostul Combinat Metalurgic Tulcea. Printr-o firmă înregistrată în insula britanică Jersey, cunoscută ca fiind un paradis fiscal, Feral este controlată de grupul Privat, deţinut de oligarhii ucraineni Igor Kolomoiski şi Ghenadie Bogoliubov. Uzina prelucrează minereuri importate de la companiile de profil din Ucraina.

Altă afacere cu acţionariat ucrainean este constructorul de utilaje Fortpres CUG. Fondată în 1970 sub numele de Combinatul de Utilaj Greu Cluj-Napoca, compania a fost cumpărată în 2004 de grupul Industrialnîi Soiuz Donbassa (ISD), un conglomerat cu afaceri în Ucraina, Polonia şi Ungaria.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO