Business Internaţional

Un nou rival pentru Tesla: Rivian, un startup susţinut de Amazon, se pregăteşte să se listeze la bursă, mişcare ce ar genera o valoare de piaţă de 50 de miliarde de dolari, cu trei miliarde mai mult decât Ford

Un nou rival pentru Tesla: Rivian, un startup susţinut...

Autor: Eduard Ivanovici

12.02.2021, 22:24 2266

Startup-ul de maşini electrice (EV) Rivian plănuieşte să se listeze la bursă în jurul lunii septembrie, ţintind o evaluare de 50 de miliarde de dolari, notează Bloomberg.

Producătorul susţinut de Amazon ar putea amâna oferta publică iniţială până spre sfârşitul anului sau spre începutul lui 2022, conform unor surse familiare cu situaţia, citate de publicaţia americană.

Rivian a strâns mai mulţi bani decât orice alt startup EV privat din SUA şi a reuşit să încheie parteneriate cu Amazon şi Ford, urmând să aprovizioneze cele două companii cu autocamioane şi, respectiv, o platformă EV. Ultima rundă de investiţii s-a ridicat la 2,65 de miliarde de dolari, aducând totalul ultimilor doi ani la 8 miliarde de dolari.

O evaluare de 50 de miliarde de dolari ar pune compania pe aceeaşi linie cu unii dintre cei mai mari constructori auto din Statele Unite: Capitalizarea bursieră a grupului Ford ajunge la 47 de miliarde de dolari, în timp ce General Motors are o valoare de piaţă de 80 de miliarde de dolari.

Totuşi, diferenţa dintre Rivian şi Tesla rămâne extrem de mare, întrucât firma lui Elon Musk ajunge la o capitalizare de 800 de miliarde de dolari.

În prezent, Rivian dezvoltă o serie de camionete electrice pentru Amazon, care a comandat până acum 100.000 de unităţi. Cel mai probabil, retailerul condus de Jeff Bezos ca primi automobilele în până la finalul anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO