Business Internaţional

Riscurile falimentului planeaza deasupra marilor creditori americani

Riscurile falimentului planeaza deasupra marilor creditori americani
02.08.2007, 17:42 18

American Home Mortgage Investment (AHMI), a zecea companie de credite imobiliare ca marime din Statele Unite, se afla aproape de faliment dupa ce a anuntat ca nu isi poate onora platile catre creditori, scrie MarketWatch.
"Au doua posibilitati: ori declara falimentul, ori vand activele societatii si lasa investitorii cu foarte putin", a declarat Bose George, analist la Keefe Bruyette & Woods. "Se pare ca au ramas cu foarte putin capital."
Anuntul a afectat si pretul actiunilor altor companii de profil si a determinat cresterea valorii bonurilor de trezorerie.
Printre bancile care creditau American House se numara Bank of America (BoA), Bear Stearns si Barclays. Indicele Dow Jones Industrial Average a inregistrat o scadere de 1,1% sau aproximativ 150 de puncte dupa anuntul companiei.
"Este foarte posibil ca aceasta sa fie cea mai mare companie din sectorul bancar care da faliment", a declarat George. "Au mai existat firme care s-au inchis anul acesta, dar marimea AHMI le face pe celelalte sa para neimportante."
Compania ce se clasa pe locul zece in topul celor mai mari companii de creditare imobiliara din Statele Unite a acordat in prima jumatate a anului credite in valoare de peste 25,6 miliarde de euro.
Compania s-a aflat in imposibilitatea de a oferi credite in valoare de peste 585 milioane de euro programate pentru acordare la inceputul saptamanii.
AHMI a apelat la serviciile companiilor Milestone Advisors si Lazard pentru "lichidarea activelor companiei."
Oficialii AHMI au declarat ca sunt "in cautarea unei solutii care sa afecteze cat mai putin desfasurarea activitatii companiei si sa nu puna in dificultate clientii care se bazau pe creditele aprobate."
Numarul de investitori interesati de achizitia de credite imobiliare a scazut substantial, iar compania nu a reusit sa atinga targetul de vanzari. Anul trecut, AHMI a vandut 40% din politele incheiate catre Countrywide Financial, Deutche Bank si Wells Fargo.
Intarzierea platii ratelor, scaderea preturilor pe piata imobiliara si migrarea investitorilor catre piete cu risc mai scazut au dus la falimentul multor companii de creditare anul acesta.
Compania Moody's Investors Service previzioneaza ca pierderile pe piata creditelor ipotecare vor continua.
Deprecierea pietei imobiliare din Statele Unite afecteaza si bancile din Germania. IKB Deutsche Industriebank a anuntat ca fondul de investitii Rhineland Funding pe care il detine a facut investitii intr-un portofoliu de credite imobiliare ce cuprinde si credite acordate pe teritoriul Statelor Unite.
"Spre sfarsitul saptamanii trecute, siguranta investitiilor fondului a ridicat semne de intrebare. Exista riscul ca aceasta criza sa se agraveze."
A doua banca mare din Germania a declarat luni ca evolutia pietei imobiliare din Statele Unite va genera pierderi de peste 80 de milioane de euro in semestrele doi si trei ale acestui an.
Allianz, cel mai mare asigurator de pe piata din Europa, a facut provizioane de 70 de milioane de euro pentru atenuarea eventualelor pierderi suferite de catre banca.
Pentru IKB criza imobiliara va avea un efect negativ asupra prognozelor de venit pentru anul fiscal 2007-2008.
Pierderile inregistrate pe piata din Statele Unite au determinat banca sa mareasca ratele dobanzilor pentru creditele acordate in Europa.
"Intrebarea este daca este vorba numai de o criza a pietelor financiare sau va afecta toata economia", a declarat Jochen Felsenheimer, coordonatorul departamentului de credite de la UniCredit M?nchen.
Dupa acest anunt, actiunile IKB au inregistrat o scadere de 23% pe bursa din Frankfurt, ajungand la valoarea de 18,35 euro.
Bancile din Germania sunt cele mai afectate din cauza competitiei de pe piata interna ce obliga bancile sa atace piata internationala, a declarat Ian Linnell, seful departamentului de banci europene din cadrul Fitch Ratings.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO