Business Internaţional

RFG voia să cumpere reunificarea Germaniei de la URSS în anii '60 cu 100 mld. mărci germane

RFG voia să cumpere reunificarea Germaniei de la URSS în anii '60 cu 100 de miliarde de mărci germane

Autor: Mediafax

01.10.2011, 15:09 895

Germania de Vest intenţiona, în anii '60, să plătească Uniunii Sovietice pentru reunificarea germană o sută de miliarde de mărci, informează săptămânalul Der Spiegel, în ediţia de sâmbătă.

Cancelarul Republicii Federale Germane (RFG) de la acea vreme, creştin-democratul Ludwig Erhard (1963-1966), voia să obţină reunificarea Germaniei în schimbul plăţii a "două miliarde de dolari pe an, timp de zece ani", adică 100 de miliarde de mărci germane, potrivit unui membru al Cancelariei din acea perioadă.

Acest "plan Erhard", care trebuia să fie apărat de Statele Unite în faţa Uniunii Sovietice conduse de Nikita Hruşciov (1953-1964), este evocat în documente declasificate ale CIA (agenţia de informaţii americană-n.r.), potrivit revistei germane.

Considerat "imatur şi nerealist" de diplomaţii americani de la acea vreme, care nu îi dădeau decât şanse mici să reuşească, planul întocmit în perioada Războiului Rece nu a fost niciodată adoptat.

Divizată din 1949 în două state, Republica Federală Germană (RFG) şi Republica Democrată Germană (RDG), Germania nu şi-a regăsit unitatea politică şi teritorială decât la 3 octombrie 1990.

Reunificarea germană a intervenit în urma unei revoluţii paşnice în RDG, care a condus la căderea Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO