Business Internaţional

Rezultatele record l-au tinut in functie pe directorul executiv al Capitalia

05.03.2007, 18:01 16

Matteo Arpe a iesit victorios din lupta pe care a dus-o cu mult mai experimentatul Cesare Geronzi, presedintele bancii italiene Capitalia.
Demiterea lui Matteo Arpe din functia de director executiv, inainte de anuntarea rezultatelor inregistrate in 2006, ar fi fost greu de inteles, scrie Financial Times.
Demisia lui Vittorio Ripa di Meana, presedintele adunarii generale a actionarilor de la banca italiana Capitalia, a venit la sfarsitul unei perioade extraordinare in care actionarii mai vechi si mai noi din Italia s-au ridicat unii impotriva celorlalti. Insa prima cauza nu este cea la care s-ar fi asteptat toata lumea.
Matteo Arpe, directorul executiv, parea ca urmeaza sa fie demis de consiliu la presiunile presedintelui Cesare Geronzi.
Arpe in schimb a scapat de votul conducerii si a supravietuit pana la prezentarea profiturilor record ale bancii. "Sunt sigur ca ati vrea sa stiti despre ce este vorba", a spus el analistilor din Milano.
Arpe si Geronzi s-au luptat luni de zile pentru propriile strategii de conducere si fuziune. Dar Geronzi a inceput sa actioneze periculos. Se pare ca presedintele l-a vrut pe Arpe demis inainte ca acesta sa poata aparea in fata analistilor.
Intr-o scrisoare pe care i-a trimis-o lui Geronzi, Arpe a scris ca a fost abordat de Ripa di Meana, care detine 31% din actiuni si are o majoritate deloc de neglijat in consiliul de conducere.
El a mai mentionat ca presedintele adunarii generale i-a spus ca Geronzi a cerut o intrunire a adunarii generale chiar inainte de intalnirea pentru aprobarea rezultatelor. Urma sa i se ceara consiliului sa-i revoce puterea lui Arpe.
Arpe a fost informat ca trebuie "sa ia spontan in considerare propunerea de a demisiona" si i s-a acordat o zi pentru a se decide. Cand a intrebat de ce, i s-a spus ca a existat o "incompatibilitate" intre el si presedinte.
Cei doi sunt cu siguranta diferiti. Baiatul de aur al finantelor italiene, Arpe are 42 de ani si a venit de la Lehman Brothers in 2001.
Biroul sau de la etajul al doilea al sediului central al Capitalia din centrul Romei este un mix intre panouri din lemn si Andy Warhol. De acolo a condus actiuni care au ajutat banca sa-si recapete performanta si a atras numerosi investitori internationali in actionariatul de baza.
Biroul lui Geronzi este cu doua etaje mai sus. Un veteran al finantelor in Italia, a fost de curand suspendat de doua ori din postul sau, in mijlocul unor investigatii penale. Presedintele, care are 72 de ani, a fost un apropiat al lui Antonio Fazio, guvernatorul bancii centrale a Italiei care a demisionat in timpul unui scandal in 2005 si care deseori a vazut in Capitalia si alte banci predecesoare ale acesteia salvarea institutiilor italiene aflate in colaps.
Geronzi a rezistat dorintei lui Arpe care vedea necesara gasirea rapida a unui manager partner pentru Capitalia intr-o industrie care se consolideaza, in caz contrar nu va mai putea sa-si controleze destinul sau. Aliatii lui Geronzi au afirmat ca Arpe a propus planuri de transformare altor banci fara acordul superiorului sau.
Problema este complicata de pozitia Capitalia ca actionar la banca de investitii Mediobanca si al Generali, ambele parti cruciale ale unei retele de proprietati incrucisate. Geronzi este reprezentant al conducerii Mediobanca.
Desi Geronzi este obisnuit sa i se respecte hotararile, Arpe nu a vrut sa-si dea demisia, fiind probabil incurajat de loialitatea echipei lui.
Ripa di Meana l-a intrebat pe Fabio Gallia, director executiv la sucursala Banca di Roma, daca vrea sa il inlocuiasca pe Arpe. Gallia, unul dintre noii manageri, a refuzat sa accepte postul.
Tanara echipa pe care Arpe si-a constituit-o a stat cu el de seara pana dimineata. Unele persoane care au asistat la discutii au afirmat ca si-au dat demisia, insa au fost convinsi sa ramana pentru a nu destabiliza banca si mai mult.
Refuzul lui Gallia de a prelua functia a fost parte din planurile nedezvaluite ale lui Geronzi. Conform relatarilor din presa, alti bancheri s-au intors de asemenea la munca. Fabio Innocenzi, directorul executiv al Banco Popolare di Verona e Novara, fiind supus presiunilor, a afirmat ca va ramane la propria banca.
De asemenea a devenit evident faptul ca unii membri din adunarea actionarilor si conducere au luat foarte in serios in considerare ideea de a nu-l sprijini pe Geronzi.
ABN Amro, banca olandeza care este cel mai important membru din adunarea actionarilor, a mai fost criticata inainte ca l-a sprijinit pe presedintele bancii italiene. TCI, un fond de investitii, a atacat in mod deschis performanta, structura si strategia ABN.
In acelasi timp, Roberto Colannino, un industrias italian foarte cunoscut care conduce producatorul de scutere Piaggio si face parte din consiliul director al Capitalia, a parut un pion important.
Colannino a vorbit cu Geronzi si cu persoane din anturajul lui Arpe inca de la inceputul crizei. Unii directori, ca si numerosi oameni de afaceri, au inceput sa fie ingrijorati in legatura cu problemele care au fost facute reputatiei corporate din Italia. Geronzi a mai discutat si cu un oficial al bancii centrale a Italiei, conform unor persoane familiare cu situatia.
Banca le-a spus membrilor adunarii ca va trebui sa asculte prezentarea despre "guvernanta" a lui Geronzi. Arpe s-a oferit sa participe, cu sau fara alti manageri, pentru a raspunde intrebarilor, dar oferta sa a fost respinsa.
In mijlocul zilei, Arpe a fost convocat la o intalnire cu Geronzi. Intalnirea a durat doua ore la care a mai fost prezent si Colannino, conform persoanelor din anturaj.
Nu a fost oferita nicio explicatie public despre schimbarile ulterioare de pozitie ale lui Geronzi. Acesta a fost constient ca actionarii si directorii vor fi rugati sa concedieze un director executiv, inainte de a prezenta rezultatele inregistrate anul trecut, fara a exista o persoana care sa-l inlocuiasca si fara a exista nicio alta ratiune concreta decat "incompatibilitatea". Decizia ar fi putut conduce la intentarea unui proces din partea actionarilor suparati de scaderea pretului actiunilor. Pe de alta parte, Geronzi a demonstrat faptul ca, in ciuda suspendarii sale recente si plangerilor legale continue, el ar fi putut exercita o putere semnificativa si ar putea face apel la prieteni foarte puternici.
Cei doi si-au incheiat discutiile dupa care au mers impreuna la intalnirea actionarilor, cu toate ca intarziasera, iar membrii au fost lasati sa astepte ceva timp. Geronzi a anuntat ca problema a fost rezolvata si ca intalnirea s-a terminat repede.
O scrisoare ulterioara, in care Arpe isi cerea scuze, a fost acceptata de Geronzi, apropiati ai acestuia afirmand ca nu doreste sa-i provoace bancii si mai mult rau.
Prima fraza din scrisoare - "Imi pare sincer rau" - a sunat in italiana ca si cum ar face parte dintr-o opera inca nescrisa: "Capitalia".
"Mi duole sinceramente", semneaza tanarul erou, la incheierea primului act.

Capitalia a avut profituri record
Capitalia, una dintre cele mai performante banci italiene, a inregistrat un profit record anul trecut, crestere alimentata de numarul mare de credite acordate atat persoanelor fizice, cat si companiilor. Profitul net al bancii a crescut cu 13%, pana la 1,16 miliarde de euro, mai mult cu 130 de milioane de euro fata de 2005, depasind cu mult estimarile analistilor. Analistii au estimat un castig de 1,11 miliarde de euro pentru anul 2006. Castigurile au scazut cu 10% in ultimul trimestru al anului 2006, neinregistrandu-se performante similare anului trecut la cele doua unitati achizitionate in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO