Business Internaţional

Rezultatele financiare proaste din IT dau peste cap bursele mondiale

12.03.2001, 00:00 15



Ziua de vineri, 9 martie, a fost una din cele mai negre zile ale pietelor de capital din intreaga lume. Cea mai afectata a fost din nou piata extrabursiera din Statele Unite, Nasdaq, care a pierdut peste 5,3%, determinand caderea tuturor burselor mondiale.

Principala cauza a prabusirilor a fost (pentru a cata oara?) noua economie, in conditiile in care liderul mondial al producatorilor de microprocesoare, Intel, a anuntat o noua diminuare a profiturilor.

Indicele compozit Nasdaq, in cadrul caruia actiunile companiilor din sectorul tehnologic detin o pondere de 60%, a scazut cu 115,95 puncte, respectiv 5,35%, incheind sedinta la 2052,78 puncte, apropiindu-se de minimul ultimelor 27 de luni.

In mod sigur, nu a fost o zi de sarbatoare pentru piata OTC (extra-bursiera) americana, care, cu doar un an in urma, atingea un nivel record de 5.048 de puncte, cea mai mare valoare din istoria de 30 de ani a indicelui. Nu a fost nevoie decat de 12 luni, pentru ca Nasdaq sa cada cu aproape 3.000 de puncte, adica 59%.

ai indicele Dow Jones Industrial Average a suferit o pierdere cu trei cifre, diminuandu-si valoarea cu 213,63 puncte, aproximativ doua procente, pana la 10.644,62 puncte. Dar indicele "blue-chip"-urilor americane a consemnat o crestere de 1,7% pe ansamblul saptamanii trecute.

De asemenea, indicele S&P 500, care are o baza mult mai larga de calcul, a pierdut circa 2%, respectiv 31,32 puncte, incheind la 1.233,42. Toti cei trei indici reprezentativi ai pietelor de capital americane sunt cotati in prezent la valori mai mici decat cele de la inceputul anului.

Caderile burselor din Statele Unite au fost determinate de avalansa de vesti proaste din ultima saptamana, care au culminat cu anuntul facut de conducerea Intel.

Cel putin 70 de companii au avertizat, in cursul saptamanii trecute, ca rezultatele financiare pe care le vor obtine sunt mai mici decat estimarile facute pe Wall Street. Mai multe astfel de anunturi sunt asteptate si in aceasta saptamana.

"Ne aflam la inceputul sezonului de anunturi privind profitul si suntem pe cale sa doboram recordul raportarilor negative" a afirmat Chuck Hill, director de cercetare in cadrul agentiei de consultanta First Call, preluat de CNN.

Hill a adaugat ca, pana acum, 459 de firme au efectuat deja avertismente referitoare la profituri, iar, daca aceasta rata se va mentine si in continuare, se va depasi recordul stabilit in trimestrul al patrulea al anului trecut.

Un raport privind evolutia fortei de munca a aratat o surprinzatoare crestere a locurilor de munca nou create in luna februarie, desi rata somajului a ramas de 4,2%.

Cea mai mare economie mondiala a creat 135.000 de slujbe, in timp ce cei mai optimisti analisti de pe Wall Street preconizau un numar de maxim 75.000.

Cu mai putin de doua saptamani inaintea urmatoarei intalniri a Consiliului de Politica Monetara a Rezervelor Federale, banca centrala a Statelor Unite, acest raport a naruit asteptarile investitorilor, care spera ca o noua reducere a ratei de referinta a dobanzii va fi aprobata cu aceasta ocazie.

Analistii afirma ca, fara semne clare ale declinului economic si in conditiile aparitiei unor astfel de informatii pozitive, banca centrala nu va lua nici o decizie care ar putea soca pietele financiare.

Declinul companiilor cotate la bursele americane a influentat si pietele financiare din restul lumii. Dupa ce, saptamana trecuta, indicele bursei britanice, FTSE 100, reusise sa revina la valori peste 6.000 de puncte, stirile de peste ocean, au determinat o diminuare cu 85,9 puncte a cotatiei indicelui, care a inchis astfel la 5.917,3.

Cel mai afectat indice britanic a fost insa cel care urmareste evolutia companiilor din noua economie, Techmark 100. Acesta a pierdut 77,93 puncte, pana la 2.308,74, pastrand totusi un plus de circa 60 de puncte pentru intreaga saptamana.

Cu toate acestea, indicele este cotat in prezent la o valoare cu 60% mai mica decat recordul inregistrat in martie, anul trecut.

Nici indicele burselor japoneze, Nikkei 225, nu a avut o evolutie foarte buna vineri, desi reusise sa-si revina partial dupa atingerea minimului ultimilor 15 ani. Investitorii japonezi urmaresc cu mare atentie piata Nasdaq, avand in vedere ca o mare parte a economiei Japoniei se bazeaza pe industria electronica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO