Business Internaţional

Rezervele mici urca pretul graului la noi maxime

27.02.2008, 17:33 18

Pretul graului a atins noi niveluri record pe fondul scaderii rezervelor, intensificand temerile privitoare la majorarea preturilor la alimente, scrie BBC News.
Cotatiile pentru graul cu livrare in martie de la Chicago Board of Trade (CBOT) au urcat cu maximul permis de 90 de centi, pana la 11,99 dolari pe busel (27 de kilograme), adica 444 de dolari (326 de euro/tona).
Graul de primavara cu un continut bogat in proteine tranzactionat la Minneapolis Grain Exchange a avansat cu aproape 25%.
Kazahstanul a devenit ultima dintr-o serie de tari care au impus restrictii asupra exporturilor de grau, in conditiile in care tara incearca sa limiteze inflatia. Rusia si Argentina au impus deja restrictii similare asupra exporturilor de grau. Decizia Kazahstanului va spori probabil presiunile asupra rezervelor globale deja limitate, spun analistii. Ahmetan Iesimov, ministrul kazah al agriculturii, a declarat ca guvernul doreste sa limiteze exporturile, in conditiile in care se confrunta cu o crestere de aproape 20% a inflatiei.
Contractele futures pe graul cu livrare in martie au inregistrat o crestere de 4,75 dolari, pana la 24 de dolari pe busel la bursa din Minneapolis, un pret record pentru orice contract pe grau din Statele Unite.
Pretul la graul de primavara a inregistrat mai mult de o dublare din luna ianuarie a.c., crescand de patru ori in ultimul an si contribuind la majorarea preturilor la produsele alimentare pe plan global.
Rapoartele privitoare la seceta din regiunea nordica a Chinei, unde se afla cele mai multe culturi de grau ale tarii, au contribuit si ele la cresterea preturilor la grau.
Conditiile meteorologice extreme au afectat deja culturile din Australia, Canada si Uniunea Europeana, iar stocurile de grau ale Statelor Unite sunt asteptate sa atinga cel mai scazut nivel din ultimii 60 de ani, conform Financial Times.
Irakul si Turcia au anuntat ca intentioneaza sa realizeze achizitii masive de grau pentru a-si reface stocurile, iar analistii au aratat ca China le-ar putea urma exemplul pe fondul secetei care i-a afectat recolta viitoare.
Recent, au aparut semnale ca investitorii si-au majorat asteptarile privitoare la inflatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO