Business Internaţional

Revoltă pe o insulă grecească: Garda financiară atacată cu pietre şi petarde şi sechestrată în sediul poliţiei

Revoltă pe o insulă grecească: Garda financiară atacată cu pietre şi petarde şi sechestrată în sediul poliţiei

Foto: Andrei Pungovschi

Autor: Bogdan Cojocaru

22.08.2012, 18:44 2380

Totul a început vineri, pe insula Hydra, un centru turistic cu 2.700 de locuitori. Ofiţerii gărzii financiare au verificat tavernele, barurile şi magazinele de suveniruri. La un restaurant cu specific local, un inspector a decoperit că patronii nu eliberau bon fiscal, deşi aceasta este cerută de lege. În acest fel patronul, deşi încasează TVA de la clienţi, nu-l mai dă statului, scrie Business Insider.

Pentru a investiga cazul, ofiţerii au luat-o pe patroană la secţia de poliţie, unde acesta a leşinat. Fiul ei de 25 de ani, care lucra la restaurant şi i-a insultat pe inspectori, a fost şi el arestat. Aceasta a fost picătura care a umplut paharul. Înfuriaţi, localnicii au atacat circa de poliţie cu pietre şi pocnitori, i-au tăiat alimentarea cu apă şi curent electric şi au cerut ca băiatul să fie eliberat. Alţi localnici au blocat portul pentru a nu-i lăsa pe poliţişti să tranfere arestatul la Atena. Unii dintre ei au urcat chiar pe feribot, unde s-au certat cu echipajul.

În dimineaţa următoare, trupele speciale de pe continent şi-au făcut drum printre protestatari, iar ofiţerii gărzii financiare au fost eliberaţi. Fiul proprietarei a fost şi el pus în libertate, deoarece nu conducea afacerea. Duminică, mama sa a fost trasferată de pe insulă. Revolta a venit într-un moment total nepotrivit pentru guvenul de la Atena, chiar înaintea unei întâlniri extrem de importante la Berlin. Astfel că guvernul s-a grăbit să condamne protestele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO