Business Internaţional

Restantele americanilor la credite ipotecare afecteaza in lant bursele din Europa si Asia

15.03.2007, 18:20 16

Bursele europene si asiatice au scazut ieri, urmandu-le pe cele din SUA. Scaderea a fost cauzata de numarul tot mai mare de credite ipotecare neachitate de americani, cele mai mari pierderi fiind inregistrate de HSBC si Deutsche Bank.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 s-a depreciat cu 1,9%, la valoarea de 354,72 puncte pe 14 martie, la bursa din Londra. Euro Stoxx 50, indice pentru 13 tari membre ale zonei euro, a pierdut 1,7% din valoare, scrie Bloomberg.
"Are loc o scadere care ne atrage tuturor atentia", a declarat Emmanuel Soupre, manager de fond la Groupe Neuflize OBC Asset Management din Paris, care gestioneaza un portofoliu in valoare de 33 de miliarde de dolari (25 mld. euro).
Indicii din toate cele 17 piete vest-europene s-au depreciat. FTSE 100 din Londra a scazut cu 1,58%, in timp ce indicele german DAX a pierdut 1,58%, iar CAC 40 din Franta a scazut cu 1,84% ieri dimineata. Actiunile Royal Bank of Scotland, care detine Citizens Financial Group din SUA, s-au depreciat cu 3,3%, la 1.980 pence (29 euro).
Titlurile Total, cea mai mare companie de rafinare a petrolului din Europa, au scazut cu 1%, la 49,22 euro.
Scaderi s-au inregistrat si pe pietele din Asia ca urmare a problemelor inregistrate de piata creditelor ipotecare din SUA.
Indicele Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific a scazut cu 2,5%, la 140,37 puncte la bursa din Tokio, cea mai mare scadere dupa cea din 5 martie, in timp ce Nikkei 225 Stock Average s-a depreciat cu 2,9%.
Indicii Shanghai si Shenzhen 300 au scazut cu 1,6%.
Indicele WIG20 al Poloniei a scazut ieri la ora pranzului cu 2,19%, iar BUX din Ungaria s-a depreciat cu 1,88%.
In Statele Unite neplata creditelor ipotecare de tip subprime (acordate clientilor care nu pot lua imprumuturi de pe piata principala din cauza neindeplinirii tuturor cerintelor) s-a ridicat in ultimul trimestru al anului trecut la cea mai mare valoare din ultimii patru ani, a indicat un raport care a accentuat ideea ca cea mai mare economie a lumii ar putea inregistra o scadere a ritmului de crestere.
Cifrele indica o crestere a intarzierilor in plata creditelor ipotecare, iar numarul bancilor care au aplicat procedura executarii silite care determina pierderea imobilului celor care nu si-au achitat la timp creditul a atins cel mai mare nivel de cand sunt realizate inregistrarile acestor tipuri de imprumuturi.
New Century, cel de-al doilea mare creditor subprime din Statele Unite, este vazut de multi analisti ca fiind aproape de faliment, iar acestia sunt de parere ca acest lucru va avea efecte in mai multe segmente stabile ale economiei.
"Daca situatia de pe piata creditelor ipotecare subprime se va inrautati, aceasta va afecta clientii din Statele Unite si exportatorii", a declarat Kim Yung-min, manager de fond la SH Asset Management din Seul.
Problemele de pe piata imobiliara au contribuit la o noua scadere pe piata financiara globala. Indicele Stoxx 600 este la o valoare cu 5,4% sub maximul ultimilor sase ani atins pe 19 februarie, dupa ce o vanzare masiva inregistrata la inceputul lunii a redus valoarea pietelor bursiere cu 3.300 de miliarde de dolari (2.505 mld. euro).
Piata bursiera din SUA a reintrat pe o panta descendenta in urma cu doua zile, situatie care a dus la pierderea castigurilor inregistrate cu trei zile inainte, din cauza pietei creditelor acordate pentru locuinte.
"Inca nu s-a terminat", a declarat Sushant Sharma, director de investitii la banca Maerki Baumann & Co cu sediul la Z?rich, care gestioneaza un portofoliu de 5,8 miliarde de dolari (4,4 miliarde de euro). "Corectia va mai continua cateva saptamani. Sfatul meu este ca investitorii sa ramana intr-o pozitie defensiva si sa pastreze lichiditati", a adaugat Baumann.
Actiunile HSBC, cea mai mare banca din Europa din punctul de vedere al valorii de piata, au scazut cu 1,2%, la 891,5 pence (13 euro). Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, s-a depreciat cu 2,9%, la 93,71 euro. UBS, cel mai mare manager de averi, a scazut cu 3,9%, la 67,45 franci elvetieni (41,8 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO