Business Internaţional

Reputatie in pericol: Grant Thornton, data in judecata de SEC

22.01.2004, 00:00 116



Reputatia companiei Grant Thornton, una dintre firmele de audit implicate in scandalul Parmalat, a avut din nou de suferit dupa ce SEC (autoritatea de supraveghere a pietei de capital din Statele Unite), i-a intentat un proces in legatura cu activitatea de audit desfasurata asupra unei firme ipotecare aflata, in prezent, in stare de faliment.



Grant Thornton, lider in esalonul al doilea al grupurilor de audit dupa "Big Four" se afla in situatia de a fi nevoita sa plateasca anumite amenzi, sa suporte o suspendare a dreptului de desfasurare a activitatii sau alte restrictii. Compania " a cauzat, ajutat si acoperit" frauda la MCA, o firma ipotecara din Michigan, potrivit declaratiilor unor oficiali din cadrul SEC.



Impreuna cu Grant Thornton, a mai fost acuzata si Doeren Mayhew, o firma mica de audit, ambele companii negand acuzatiile ce le-au fost aduse.



"SEC a anuntat in 2002 ca managementul MCA a fost implicat intr-o frauda foarte bine ascunsa, care includea furnizarea de informatii false personalului nostru", se mentioneaza intr-un comunicat al Grant Thornton. "In plus, toate acuzatiile aduse noua, in ceea ce priveste MCA, au fost retrase", se mai specifica in comunicatul respectiv.



Stephen Cutler, director in cadrul SEC, a precizat ca firmele de audit au fost date in judecata "deoarece erorile comise nu sunt doar erori personale - sunt greseli institutionale. In cazul Grant Thornton, compania si-a inchiriat numele si prestigiul activitatii de audit desfasurate catre o firma mai mica, fara a se asigura ca auditul a fost facut in mod profesional."



Procesul inaintat de SEC nu putea sa vina intr-un moment mai nefavorabil pentru Grant Thornton care, impreuna cu Deloitte Touche Tohmatsu, se afla sub investigatie in urma auditului pe care l-a efectuat companiei italiene Parmalat, aflata in centrul celui mai recent scandal mondial de frauda.



Desi Grant Thornton a renuntat la filiala sa din Italia, o scadere a reputatiei, care ar putea duce la pierderi de clienti in Statele Unite reprezinta o problema mai mare, 25 % din veniturile de 1,84 mld. dolari pe 2003 ale companiei fiind obtinute in urma activitatii din Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO