Business Internaţional

Reprezentantul UE pentru Afaceri Externe Josep Borrell vrea noi stocuri de armament pentru Uniunea Europeană, în contextul aprovizionării Ucrainei: "Epuizăm stocurile. Furnizăm atât de multe capabilităţi Ucrainei, încât trebuie să reumplem stocurile"

Reprezentantul UE pentru Afaceri Externe Josep Borrell...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

30.08.2022, 17:11 96

Miniştrii de Externe şi ai Apărării din statele Uniunii Europene, reuniţi la Praga pentru o reuniune informală a Consiliului UE, au dezbătut modalităţi de accelerare a producţiei de armament, în condiţiile scăderii stocurilor din cauza aprovizionării Ucrainei.

"Epuizăm stocurile. Furnizăm atât de multe capabilităţi Ucrainei, încât trebuie să reumplem stocurile", a afirmat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, citat de agenţia The Associated Press.

Borrell prezidează reuniunea informală a miniştrilor de Externe şi ai Apărării, care are rolul identificării celor mai bune modalităţi de gestionare a resurselor militare şi de a stimula achiziţiile de armament şi muniţie, inclusiv sisteme antiaeriene, de care Ucraina are nevoie în continuare.

Reuniunea va analiza şi rolul pe care Uniunea Europeană l-ar putea juca în instruirea militarilor ucraineni. Mai multe ţări UE oferă deja instruire militarilor ucraineni prin acorduri bilaterale, dar unii politicieni vor un efort comun al Uniunii Europene.

"Ar fi bine să creăm o bază mai structurată şi să ne asigurăm că Uniunea Europeană acţionează în mod structurat şi organizat pentru o anumită perioadă", a declarat ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney.

Însă alte ţări sunt reticente. "Poate că nu este cea mai rapidă modalitate. Nu sunt atât de convins", a afirmat ministrul Apărării din Luxemburg, Francois Bausch. Nici Austria nu este încântată de idee, iar ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a exprimat disponibilitatea participării la o misiune UE, dar a cerut ca aceasta să fie "practică".

Întrebat marţi dimineaţă dacă România şi Polonia au oferit răspunsuri că sunt de acord cu misiunea de antrenare a militarilor ucraineni, Borrell a răspuns, conform Serviciului European de Acţiune Externă: "Numeroase state vor avea idei diferite, dar ideea misiunii de antrenament este una veche. Am discutat despre acest lucru chiar şi înainte de începerea războiului. Deci, statele membre au pus pe masă această idee. Este momentul să acţionăm, este momentul să luăm decizii".

Întrebat ce fel de antrenament vor furniza ţările europene, Borrell a răsşuns: "Vă puteţi imagina ce fel de antrenament, au nevoie de tot". Borrell nu crede că misiunea UE de instruire a militarilor ucraineni va conduce la escaladarea conflictului, deşi admite că "Rusia nu va fi fericită".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO