Business Internaţional

Renunta Richard Branson la controlul companiei aeriene Virgin Express?

18.03.2004, 00:00 28



Sir Richard Branson pare hotarat sa renunte la controlul asupra Virgin Express, ce simbolizeza incercarea sa de a pune bazele unei companii aeriene europene cu costuri reduse. Astfel, Branson ar putea accepta oferta de preluare inaintata de compania rivala SN Brussels Airlines, relateaza Financial Times.



Decizia ar putea pune capat rivalitatii dintre cele doua companii aeriene pe principalul aeroport din Bruxelles, Zaventem, dandu-le posibilitatea de a se concentra in schimb asupra competitiei venite din partea Ryanair, cea mai mare companie aeriana cu preturi reduse din Europa, ce opereaza in cadrul aeroportului din Charleroi.



Tranzactia propusa reprezinta a doua incercare a celor doua companii de a se apropia. Discutiile privind crearea unei singure companii aeriene din resturile fostei companii Sabena au esuat in februarie 2002, dupa ce investitorii din cadrul SN Brussels au refuzat sa-i cedeze controlul lui Sir Richard.



Negocierile au fost apoi reluate in vara anului trecut, pe fondul unei propuneri elaborate de Credit Suisse First Boston, ce a oferit servicii de consultanta ambelor companii.



Conform termenilor scrisorii de intentie semnate luni, cele doua companii aeriene intentioneaza sa formeze un holding in cadrul caruia compania Virgin, detinuta de Richard Branson, sa controleze un pachet de 29,9%, incluzand o optiune de vanzare a pachetului respectiv in schimbul unei sume de 64 milioane de euro.



Companiile aeriene au declarat ca vor ramane entitati legale separate si ca Virgin Express va continua sa fie listata la bursa.



Virgin Express a avut o istorie agitata de la infiintarea sa in 1996. Pe fondul costurilor sociale ridicate, cat si din cauza contextului politic dificil, compania nu a reusit sa egaleze succesul companiei Ryanair sau a rivalei EasyJet.



Totusi, combinatia cu SN Brussels ar putea reprezenta premisa unei legaturi cu o alta companie aeriana.



Luna trecuta, Rod Eddington, director executiv al British Airways, a declarat ca BA ar putea fi interesata de achizitionarea unui pachet de actiuni in cadrul SN Brussels in cazul in care aceasta isi va imbunatati performantele. Marti, SN Brussels a raportat un profit net pe anul 2003 in valoare de 600.000 de euro, dupa inregistrarea unor pierderi de 36,2 milioane de euro in anul 2002.



SN Brussels a fost creata pe baza activelor fostei companii Sabena, ce s-a prabusit in anul 2001, dupa ce un grup de actionari begieni au oferit finantare in scopul mentinerii unei companii aeriene nationale. Totusi, actionarii respectivi au indicat ca doresc sa renunte la actiunile pe care le detin in a doua jumatate a acestui an. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO