Business Internaţional

Regizorul premiat cu Oscar D. A. Pennebaker a murit la vârsta de 94 de ani

Regizorul premiat cu Oscar D. A. Pennebaker a murit la...

Autor: Ana Obretin

04.08.2019, 15:40 111

Regizorul premiat cu Oscar D. A. Pennebaker, printre ale cărui contribuţii la cultura şi politica americană se numără documentarele "Don't Look Back", despre Bob Dylan, şi "The War Room", despre campania prezidenţială din 1992 a lui Bill Clinton, a murit la vârsta de 94 de ani.

Realizatorul de documentare D. A. Pennebaker a murit din cauze naturale, joi, în locuinţa sa din Long Island, New York, dar informaţia despre decesul acestuia a fost făcută publică de familia sa în weekend, potrivit Variety.

Donn Alan Pennebaker s-a născut în 1925, în Evanston, Illinois, şi a obţinut o diplomă de inginer mecanic la Universitatea Yale, înainte de a se dedica realizării de filme.

Primul său scurtmetraj a fost "Daybreak Express", lansat în 1953.

Pennebaker a fost un pionier al generaţiei de cineaşti din anii 1960, care au profitat de inovaţii precum camere video de mână şi care au adoptat un stil spontan şi intim cunoscut ca cinéma vérité. Pennebaker a contribuit la inventarea documentarului politic modern, un exemplu în acest sens fiind "Primary", despre victoria lui John F. Kennedy, în 1960, în statul Wisconsin, în faţa contracandidatului democrat Hubert Humphrey.

A continuat ca asistent de regie sau regizor cu zeci de filme, de la unul despre Jane Fonda la un portret al actriţei şi cântăreţei Elaine Stritch, nominalizat la Emmy, şi o producţie despre o dezbatere dintre scriitorul Norman Mailer şi un grup de feministe ("Town Bloody Hall").

Din 1967, odată cu lansarea "Don’t Look Back", care se numără printre primele documentare rock, începe să fie considerat un regizor important al genului.

Au urmat producţii precum "Monterey Pop", un documentar despre un festival din California din 1967 unde au participat vedete precum Otis Redding, Jimi Hendrix şi Janis Joplin şi care în prezent este considerat un clasic al genului

Pennebaker a realizat şi un documentar despre un concert susţinut în 1969 la Toronto de John Lennon şi o trupă din care făcea parte şi Eric Clapton. A realizat filme despre oameni pe care îi admira, printre care s-au numărat membrii trupei Depeche Mode.

În anii 1990, Pennebaker s-a întors la politică, cu "The War Room", coregizat cu soţia sa, Chris Hegedus.

De altfel, ultimele filme ale lui Pennebaker au fost realizate majoritar împreună cu Hegedus, cu care s-a căsătorit în 1982.

În 2013, Pennebaker a primit un premiu Oscar onorific din partea Academiei de film americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO