Business Internaţional

Refugiu sigur: pretul aurului bate un nou record

01.12.2005, 14:53 14

Cotatiile metalelor pretioase la bursele internationale au crescut deoarece investitorii s-au orientat catre plasamente in aur.

Pretul aurului de pe pietele internationale a depasit pragul de 500 de dolari uncia, iar analistii estimeaza ca tendinta de crestere a pretului se va mentine, in conditiile in care investitorii aleg sa cumpere aur pentru a se pune la adapost de riscurile unei rate a inflatiei in crestere, noteaza BBC News.

Astfel, pretul aurului a atins recent 502,7 dolari pe uncie pe piata londoneza, cel mai mare nivel consemnat din februarie 1983. Si pretul altor metale tranzactionate a continuat sa creasca, platina inregistrand si ea un maxim de 1.000 de dolari.

Majorarea preturilor este impulsionata si de cererea venita din partea producatorilor de bijuterii, pe fondul existentei unor speculatii conform carora anumite banci centrale doresc sa-si diminueze rezervele de dolari si sa le mareasca pe cele de aur.

Dupa ce a trecut bariera psihologica de 500 de dolari, pretul aurului a inceput sa scada si s-a stabilizat la 496,4 dolari uncia.

"Probabilitatea de crestere a ratei inflatiei este foarte mare, iar investitorii cauta noi si noi alternative pentru plasamente", este de parere Albert Cheng, reprezentant al Consiliului Mondial al Aurului.

In opinia analistilor, au existat mai multi factori care au contribuit la cresterea aproape fara precedent a preturilor metalelor. Teama ca inflatia va diminua valoarea actiunilor si obligatiunilor este principala cauza, alaturi de cererea excesiva pentru metale, survenita intr-o perioada in care producatorilor le este din ce in ce mai dificil sa relanseze productia.

Datorita pregatirilor pe care bijutierii le fac pentru Craciun, in mod normal in aceasta perioada a anului cererea de aur este mai mare, spun analistii.

Acestia preconizeaza ca preturile vor continua sa creasca, iar pe termen scurt ar putea exista unele reduceri ale marjelor de profit ale investitorilor in aur, intrucat pragul de 500 de dolari este mai mult unul psihologic, care are impact asupra pietei numai pana in momentul in care este depasit. "Odata trecuta aceasta bariera, oamenii nu vor mai avea retineri sa cumpere bijuterii", a mai declarat Cheng.

"Indivizii tind sa cumpere mai mult cand pretul aurului este de fapt mai mare", a mai explicat el.

Recordul absolut de 873 dolari uncia a fost atins de aur in ianuarie 1980, pentru ca apoi sa sara la 502 dolari pentru o singura zi in decembrie 1987. De atunci, pretul aurului a inceput sa recupereze incet de la minime de 250 de dolari uncia, pentru ca numai anul acesta sa inregistreze o crestere de peste 15 procente.

Si pretul platinei a avut un trend ascendent in ultimele luni, cand a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, evolutie determinata de cererea mare de bijuterii. Unii investitori se asteapta insa ca pretul aurului sa creasca pe fondul cresterii detinerilor bancilor centrale.

"Este numai o chestiune de timp inainte ca bancile centrale asiatice sa inceapa sa vanda dolari americani", a spus Juerg Kiener, hedge fund manager. El a mai declarat ca temerile cu privire la amploarea deficitelor bugetare in unele din cele mai mari economii ale lumii, la care se adauga speculatiile cu privire la cresterea ratei inflatiei si la incetinirea cresterii economice, au reprezntat premisele pentru cumpararile masive de metale pretioase. "Aurul este singurul activ de valoare care va proteja investitorii", a explicat Keiner.

"Daca bancile centrale din Asia vor ataca piata aurului, efectul ar putea fi exploziv", a spus la randul sau Philip Klapwijk, presedintele departamentului de consultanta si directorul Fondului Mondial al Metalelor Pretioase.

In conditiile in care fondurile din intreaga lume sustin o cerere din ce in ce mai mare, analistii sustin ca acesta ar putea testa nivelul din 1983 de 509,8 dolari pana la sfarsitul acestui an. In aceasta luna aurul a castigat 10 procente.

"Un cocktail de mai multi factori va sustine cresterea pretului pe terme lung pentru acest metal pretios, printre care previziunile de majorare a inflatiei, cererea tarilor asiatice si o posibila reconsiderare a rezervelor anumitor banci centrale cheie", a spus si Ross Norman, director la TheBullionDesk.com. "Consider ca orice valoare intre 580 si 600 de dolari va fi posibila in 2006. Opinia noastra este ca trendul va continua", a conchis acesta.

Pe langa garantia pe care o reprezinta pentru investitori, increderea pe termen lung in acest metal pretios este alimentata de cererea retailerilor de dimensiuni mai mici din India, China si Orientul Mijlociu.

Consumul de aur in India va atinge, spre exemplu, 650 de tone in 2005 de la 514 tone anul trecut sustin reprezentantii Consiliului Mondial al Aurului.

In India acesta va creste la 250 de tone anul acesta de la 224 de tone anul precedent. In anul fiscal care s-a incheiat pe 30 iunie, s-au cumparat bijuterii in valoare de 38 de miliarde de dolari.

Cererea pentru aur este in crestere din cauza ca investitorii vor sa-si micsoreze riscurile plasamentelor si cauta domenii cat mai diverse in care sa-si investeasca banii, este de parere Consiliul Mondial al Aurului. Cererea pentru aur a crescut in trimestrul trei al acestui an cu peste 50% fata de trimestrul trei din 2004.

"Investitorii cauta sa-si diversifice portofoliile si plaseaza sume importante nu doar in dolar si euro, ci si in aur, care este din ce in ce mai cautat ca investitie alternativa", explica si Wolfgang Wrzesniok-Rossback, seful departamentului de vanzari al companiei germane de prelucrare a aurului Heraeus Holding.

Statele exportatoare de petrol (membrii OPEC) au inregistrat anul acesta cresteri uriase ale castigurilor din vanzarea petrolului, pe fondul unei cresteri de 61% a pretului petrolului in primele opt luni ale anului. Pe 30 august, pretul petrolului a atins un maxim istoric de aproape 71 dolari pe baril.

"Castigurile petrolistilor din OPEC au fost in mare parte plasate in aur, crescand cererea si pretul pentru acest bun", a mai spus Rossbach.

Pe fondul acestor evenimente, banca centrala a Rusiei a anuntat recent ca isi va dubla rezerva de aur. Anuntul acesteia a fost urmat si de declaratiile bancilor centrale din Africa de Sud si Argentina, care si-au exprimat intentia suplimentarii rezervelor de aur. In prezent, bancile centrale din toata lumea detin aproximativ 20% din aurul de pe piata mondiala sub forma de rezerve de stat.

Aproximativ 73% din cererea mondiala de aur este reprezentata de bijutieri, care se aprovizioneaza cu materie prima in mod traditional in a doua jumatate a anului, pentru a fi pregatiti pentru perioada sarbatorilor. Analistii pietei aurului sunt de parere ca apropierea sarbatorilor de la finele anului va aduce cu sine o noua crestere a pretului aurului.

Cu toate acestea, Michael Lewis, expert in cadrul Deutsche Bank din Londra, a avertizat ca factorii sezonieri este foarte probabil sa "inmoaie" pretul la inceputul lui 2006. Deutsche Bank previzioneaza ca acesta ar putea scadea la 505 dolari inainte de sfarsitul acestui an, ca in ianuarie sa se stabilizeze la 470 de dolari. "Cu toata euforia din ultima perioada, exista o oarecare posibilitate ca trendul sa se inverseze", a spus el. "Pot spune chiar ca aceasta tendinta nu va putea fi sustinuta nici macar pe termen scurt, cu atat mai mult cu cat ianuarie este o luna problematica pentru aur", a conchis acesta.

Exista de asemenea indicii ca unele banci centrale doresc sa diminueze expunerea fata de dolar si sa cumpere aur. Conform Consiliului Mondial al Aurului, nivelul rezervelor oficiale de aur ale Asiei se afla mult sub nivelul normal al Europei. Acesta contabilizeaza 1,1% din rezervele Chinei si 1,3% din cele ale Japoniei, spre deosebire de unele tari europene precum Franta, Germani sau Italia, unde contabilizeaza 50% din rezerve.

In pofida incetinirii ritmului de crestere al ofertei si a cererii sustinute, Norman a atras atentia ca este din ce in ce mai greu de preconizat directia pretului aurului. In trecut, modelul simplu bazat pe raportul dintre cerere si oferta era suficient. "Acum din cauza impredictibilitatii pietei este nevoie de mai mult", spune el. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO