Business Internaţional

Reduceri retroactive ale preţurilor la energie, vârstă mai mică de pensionare, salarii mai mari, subvenţii pentru prima locuinţă, beneficii mai mari pentru copii: partidul de guvernământ din Polonia nu se zgârceşte la cheltuieli înainte de alegeri

Reduceri retroactive ale preţurilor la energie, vârstă...

Autor: Catalina Apostoiu

12.09.2023, 21:51 139

Furnizorii de energie din Polonia vor fi obligaţi să reducă preţurile energiei pentru gospodării cu 12% retroactiv din ianuarie 2023, a anunţat guvernul ţării, aceasta fiind ultima dintr-o serie de mă­suri luate de partidul de guvernă­mânt Lege şi Justiţie (PiS) înaintea alegerilor din octombrie.

„Pentru că senatul a blocat un proiect de lege ce asuma o reducere cu 5% a preţurilor electricităţii, gu­ver­nul a decis să introducă o soluţie în care furnizorii de energie să acorde gospodăriilor un discount de peste 120 de zloţi (26 euro)“, a anunţat ministrul activelor de stat Jacek Sasin, potrivit Reuters.

Anunţul vine după ce preşedin­tele PiS Jaroslaw Kaczynski a făcut publice în weekendul trecut planuri de a le permite femeilor să se pensio­ne­­ze după 38 de ani de muncă şi băr­ba­­ţilor după 41 de ani, vârsta de la ca­re polonezii pot primi pensii urmând să fie redusă cu până la patru ani.

Bloomberg scrie că partidul nu a detaliat costurile fiscale estimate le­ga­te de această schimbare, care vor creş­te probabil în timp. Guvernul aş­teaptă deja un deficit bugetar mult mai mare anul viitor din cauza înce­ti­ni­rii creşterii economice şi cheltuie­lilor militare şi sociale mai mari.

Cu opt ani în urmă, PiS a obţinut puterea oferind beneficii pentru familii, pe care acesta a promis să le majoreze cu 60% la începutul acestui an. În ultimele zile, PiS a lansat de asemenea promisiuni cum ar fi mese mai bune în spitale şi excursii şcolare plătite.

Premierul Mateusz Morawiecki a anunţat că guvernul vrea să crească productivitatea şi să urce salariile la nivelurile din Franţa în următorii şase ani.

În vară, guvernul polonez a propus o majorare record a salariului minim naţional, cu peste 23%. Astfel, actualul salariu minim lunar de 3.490 de zloţi (755 de euro) ar urma să crească la 4.242 de zloţi în ianuarie 2024 şi la 4.300 de zloţi în iulie 2024.

De asemenea, în iulie a fost lansat un program de subvenţii guvernamentale pentru cei care-şi cumpără prima locuinţă. Debitorii beneficiază de o dobândă stabilă de 2% pe o perioadă de 10 ani, diferenţele faţă de dobânzile de pe piaţă fiind acoperite de stat.

Începând de anul viitor, subvenţia lunară plătită familiilor cu copii va fi crescută la 800 de zloţi (177 de euro) de la nivelul actual de 500 de zloţi. Programul 500 plus este considerat una dintre promisiunile majore care au asigurat victoria PiS în alegeri în 2015.

Alte angajamente făcute recent includ eliminarea taxelor pe autostrăzi şi gratuitatea medicamentelor pentru cei cu vârste de peste 65 de ani şi sub 18 ani.

Guvernul polonez a anunţat şi că ar putea prelungi măsura TVA-ului zero la alimente în 2024 dacă inflaţia va persista.

Guvernul polonez încearcă să obţină un al treilea mandat, însă rezultatul alegerilor din 15 octombrie rămâne nesigur.

Naţionaliştii PiS par să aibă şanse de a rămâne cel mai mare partid după alegeri, însă nu este sigur dacă aceştia vor putea obţine o majoritate în alegerile dominate de subiecte cum ar fi costurile de trai, securitatea şi standardele democratice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO