Business Internaţional

Reducerea taxelor: marul discordiei intre Berlin si Comisia Europeana

26.06.2003, 00:00 10



Cancelarul Gerhard Schroeder si membrii Comisiei Europene au puncte de vedere divergente in ceea ce priveste planul Germaniei de a-si relansa economia apeland la reducerea taxelor.



Comisarul responsabil pe problemele monetare europene Pedro Solbes l-a avertizat pe Schroeder ca aceste propuneri ar putea periclita stabilitatea bugetului european si l-a indemnat pe acesta sa se concentreze mai degraba pe reformele din sistemul de pensii si din sanatate.



Solbes s-a aratat iritat de rapoartele intocmite de Berlin in care Schroeder se arata dispus sa reduca taxele chiar daca acest lucru ar presupune dereglarea economiei europene. "Guvernul german nu ar trebui sa conteze pe sprijinul Comisiei Europene daca propunerile lor de buget nu sunt compatibile cu regulile fiscale," a continuat acesta. Oficialul european va recomanda aplicarea de amenzi drastice sau alte sanctiuni daca deficitul begetar al Germaniei va depasi limitele maxime de 3% din produsul intern brut, procent stabilit prin pactul de stabilitate europeana.



Institutul German de Statistica din Munchen a accentuat problemele economice cu care se confrunta tara, aratand ca previziunile din acest an privind cresterea economica a celui mai puternic stat european au scazut de la 0,5% la zero. Institutul a avertizat ca somajul va continua sa creasca, marind povara de pe umerii Ministerului de Finante. Se apreciaza ca rata celor care nu vor avea locuri de munca va fi in medie de 10,4% in acest an, dar ca va creste pana la 10,8% in 2004 si ca va atinge astfel cea mai mare cota cunoscuta dupa reunificare.



In timp ce problemele economice par sa se aglomereze pe capul lui Schroeder, Comisia Europeana considera ca planul cancelarului de a aduce in discutie reducerea taxelor a fost prost conceput.



Pedro Solbes a declarat ca este "foarte atent la problema cresterii economice a Germaniei". Responsabilul pe probleme monetare europene a adaugat: "Prioritatea Germaniei ar trebui sa fie implementarea a atat de mult discutatei si indelung dezbatutei reforme structurale, incluzand aici reforma din sistemul medical si de pensii."



Se astepta ca, in ianuarie 2004, ministrul german de finante, Hans Eichel, sa propuna reducerea taxelor programate pentru 2005. Eichel a recunoscut ca impactul de 18 miliarde de euro nu va fi finantat, pentru primul an, in intregime din buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO