Business Internaţional

Reducerea impozitelor cu 1.350 miliarde de dolari devine realitate in SUA

28.05.2001, 00:00 15



Congresul american a votat, la sfarsitul saptamanii trecute, o reducere pe o perioada de11 ani de 1.350 miliarde USD a impozitului pe venit, pana la nivelul de 35%, restituind astfel, in medie, circa 300 USD pe an persoanelor fizice.

Proiectul de lege, care determina cea mai mare reducere a impozitelor din ultimii 20 de ani, vine ca o victorie a presedintelui George Bush. "Aceasta reducere a taxelor este cinstita si corecta", a declarat presedintele Bush in cadrul unei ceremonii la Casa Alba.

"Daca cetateanul plateste impozitele pe venituri, iese mai ieftin, asa incat aceasta reducere a nivelului impozitului va determina o relansare economica intr-un moment important pentru economia americana", a adaugat presedintele.

Senatul a votat cu 58 de voturi pentru si 33 impotriva in favoarea proiectului de lege, la doar cateva ore dupa ce Casa Alba l-a aprobat cu 240 - 154. Republicanii din ambele camere au votat pentru aproape in unanimitate, in timp ce democratii au votat impotriva intr-o proportie de peste 4 - 1.

Senatorul democrat Kent Conrad apreciaza ca doar 1% din contribuabili, si anume cei cu venituri cele mai mari, vor beneficia de o reducere de aproape 38%, in timp ce 60% din acestia, cu veniturile cele mai mici, vor obtine o reducere a nivelului taxelor de doar 15%. El a criticat proiectul de lege si pentru motivul ca multe din scaderile preconizate vor fi implementate foarte greoi.

Negocierile dintre Congres si oficialii administratiei Bush s-au incheiat cu un acord noaptea trecuta, in care s-a decis restituirea catre contribuabilii a sumelor de 300 USD pentru persoanele singure, 500 USD pentru familiile cu un singur parinte si respectiv 600 USD pentru cuplurile casatorite.

Cecurile vor fi oferite incepand din septembrie. "Toti contribuabilii vor primi o instiintare in luna iunie cu suma ce le va fi restituita si data exacta a primirii banilor", a declarat purtatorul de cuvant al Trezoreriei, Tara Bradshaw. "Contribuabilii nu trebuie sa faca absolut nimic", a mai adaugat aceasta.

Larry Linsey, consilierul pe probleme economice al presedintelui Bush si totodata coordonatorul acestui proiect, a declarat ca Trezoreria va trimite intre 90 si 95 de milioane de cecuri de restituire, totalizand 55 miliarde USD pana la sfarsitul lui decembrie.

Schimbarea va interveni prin aplicarea unei taxe de 10%, retroactiv de la 1 ianuarie 2001, asupra primilor 6000 USD venit impozabil pentru persoanele singure, 10.000 USD pentru familiile cu un singur parinte si 12.000 pentru cuplurile casatorite.

Nivelul precedent al impozitului era de 15%, aplicabil primilor 27.050 USD de venit impozabil pentru persoanele singure si 45.200 USD pentru cupluri. Stabilirea noului nivel de 10% genereaza o reducere a impozitului pentru toti contribuabilii.

Impozitul pe veniturile cele mai ridicate va fi redus la 35% pana in 2006. Acesta reprezinta un compromis intre nivelul de 33% propus de Bush si cel de 36% dorit de Senat.

Cei mai bogati contribuabili platesc in prezent un impozit de 39,6%. O schimbare majora pentru acestia din urma consta in anularea pana in 2006 a limitelor scutirilor personale care reduc impozitul total.

"Proiectul de lege se dovedeste a fi mai avantajos pentru persoanele cu venituri mai mici", concluzioneaza democratul Max Baucus, de la comisia pentru finante a Senatului, care a luat parte la negocieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO