Business Internaţional

Reducerea cotelor de productie ale OPEC isca schimburi de replici intre SUA si Arabia Saudita

13.02.2004, 00:00 10



Un important ziar din Arabia Saudita a declarat ieri ca Statele Unite nu au nici un drept sa lanseze avertismente impotriva OPEC in legatura cu reducerea productiei de petrol, acuzand in acelasi timp autoritatile de la Washington ca poarta un razboi impotriva cartelului sub pretentia de protectie a economiei globale, conform Washinton Post.



OPEC, in frunte cu Arabia Saudita, a anuntat marti o surprinzatoare masura de reducere a rezervelor de titei incepand cu luna aprilie, masura ce a determinat Statele Unite sa emita o avertizare legata de posibilitatea ca decizia OPEC sa devina un obstacol in calea dezvoltarii economice globale.



Cotidianul al-Riyadh, a declarat ca decizia OPEC este menita sa stabileasca un echilibru intre cerere si oferta si ca producatorii petrolieri au facut sacrificii pentru a proteja economia globala.



Pana acum, opozitia Statelor Unite fata de campania purtata de Arabia Saudita cu scopul mentinerii controlului asupra pietei petroliere globale nu a fost exprimata foarte clar pentru ca anul trecut Arabia Saudita a contribuit la sustinerea comertului cu petrol in momentul crizei petroliere din Irak aparuta pe fondul razboiului cu Statele Unite, sustin economisti de marca.



"Campania purtata de media americana pe subiectul reducerii productiei petroliere apare pe fondul problemelor intampinate de americani in Irak, al unei rate ridicate a somajului, a cresterii datoriilor si costurilor de razboi si al bataliei electorale din Statele Unite. Pentru a compensa acesti factori negativi, Statele Unite ii acuza pe producatorii petrolieri de crearea unor ostacole in calea dezvolarii economiei americane," spune ziarul de limba araba.



"America nu a incercat in nici un fel sa faca un secret din strategia sa de a depriva OPEC de dreptul de a-si apara interesele," declara cotidianul, adaugand ca prin incurajarea operatiunilor de explorare si productie petroliera in state din afara OPEC, Washingtonul poarta de fapt "un razboi deschis cu OPEC si producatorii petrolieri, in special din tarile arabe, ce confera puterea OPEC".



Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, ce controleaza jumatate din comertu mondial cu petrol, a fost de acord sa-si reduca volumul oficial al productiei de petrol cu un milion de barili pe zi.



In cadrul unei clare avertizari adresate cartelului, secretarul trezoreriei Statelor Unite, John Snow, a declarat ca orice masura de reducere a productiei de titei luata de OPEC ar fi "regretabila", afectand in mod serios consumatorii americani.



Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume, a declarat ca sunt necesare masuri urgente pentru a preveni o prabusire a preturilor pe fondul scaderii cererii si cresterii stocurilor de petrol pe plan global.



Un alt ziar saudit, Okaz, a declarat ca decizia OPEC sustine cresterea economica globala pentru ca aceasta va garanta preturi corecte si va facilita furnizarea de petrol.



"Aceasta decizie exprima independenta OPEC si va duce la cresterea increderii in economiile statelor membre," a adaugat acesta.



Veniturile din petrol reprezinta aproximativ 70% din veniturile statelor saudite si aproximativ 40% din valoarea produsului intern brut al tarii.



Conform ministrului saudit al energiei, daca strategia promovata de OPEC va continua sa aiba succes, cartelul ar putea deveni "banca centrala" mondiala a petrolului.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO