Business Internaţional

Redresare în două viteze în Europa

Redresare în două viteze în Europa

Autor: Gabriel Razi

30.11.2010, 23:31 18

Comisia Europeană estimează că economiile europene vor continuasă înregistreze creşteri modeste anul viitor pentru a accelera abiaîn 2012, în contextul discrepanţelor tot mai mari între Germania şieconomiile periferice cum ar fi Irlanda, Portugalia sau Grecia,scrie Financial Times.

În prognoza de toamnă, autorităţile de la Bruxelles estimează căeconomiile din zona euro vor înregistra o creştere economică mediede 1,7% în acest an, vor mai câştiga 1,5 procente în 2011 şi 1,8%în 2012.

Previziunile pozitive au fost întâmpinate cu optimism de comisaruleuropean pentru probleme economice Olli Rehn, care a ţinut totuşisă evidenţieze că difrenţele dintre economiile din nordulcontinentului şi cele din sud reprezintă o vulnerabilitate.

"Trebuie să admitem că există un anumit dualism în Europa, înspecial între recuperarea rapidă a Germaniei şi problemeleîntâmpinate de alte ţări", spune Olli Rehn.
Toţi indicatorii economici indică o recuperare economică în douăviteze, Irlanda Grecia, Spania şi Portugalia fiind nevoite săaplice măsuri de austeritate dure.
"Economiile periferice au lansat politici fiscale agresive ce voravea un efect negativ asupra economiilor lor", crede JonathanLoyne, de la compania de consultanţă Capital Economics.
În Europa Centrală şi de Est, Polonia va conduce plutonulcreşterilor cu 3,5% anul acesta şi cu 3,9% anul viitor, în timp ceRomânia va avea cea mai accentuată scădere anul acesta, de1,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO