Business Internaţional

Red Bull doreste echipa de Formula 1 Jaguar

04.11.2004, 00:00 14



Red Bull, producatorul austriac de bauturi energizante, este pe cale sa inchie negocierile de achizitionare a Jaguar Racing, echipa de formula 1 detinuta de Ford, realateaza Financial Times. Compania asteapta concesii privind pretul de la producatorul american, fiind constienta de faptul ca acesta este nevoit sa vanda echipa in urmatoarele zile,altfel fiind nevoit sa suporte costuri de 450 de milioane de dolari.



Hotararea trebuie luata pana pe data de 15 noiembrie, termenul final pana la care Jaguar trebuie sa se inscrie in competitia de Formula 1. Daca termenul va fi depasit, Jaguar, care are 300 de angajatI, trebuie sa renunte la dreptul de participare si isi va pierde valoarea. Ford a anuntat ca mai exista un alt potential cumparator, un grup care doreste sa achizitioneze si Cosworth Racing, divizia Ford care se ocupa de productia de motoare. Surse apropiate companiei au admis ca acest grup nu a demonstrat ca are resurse financiare suficiente.



Preocuparea principala a companiei Ford a fost sa gaseasca un cumparator care sa aiba atat resurse financiare, cat si abilitati strategice pentru a conduce echipa pentru cel putin trei ani. Aceasta este perioada in care, conform legislatiei in vigoare, Ford ramane raspunzator atat pentru angajatii Jaguar, cat si pentru alte costuri, in cazul in care noul proprietar esueaza.



Ford ar trebui sa finanteze zecile de milioane de dolari pentru trei ani de absenta, conform prevederilor Formulei 1, cu care Ford a semnat un contract care expira in 2007. Mentinerea echipei in Marele Circ costa compania Ford 2 milioane de dolari pe saptamana.



De la scoaterea pe piata a echipei au fost zeci de companii interesate, inclusiv grupuri din China, India, Dubai sau Coreea de Sud, dar nu s-a ajuns la nici o intelegere.



Red Bull, care are o strategie agresiva de marketing, detine 70% din piata bauturilor energizante, in ciuda faptului ca a fost fondata in 1987. Compania este privita de Ford ca un candidat aproape ideal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO