Business Internaţional

Recesiunea din zona euro este aproape inevitabilă, cu o iarnă dură la orizont şi BCE prioritizând lupta împotriva inflaţiei în detrimentul creşterii economice

Recesiunea din zona euro este aproape inevitabilă, cu o...

Autor: Catalina Apostoiu

20.09.2022, 00:06 266

Riscul ca zona euro să intre în recesiune a atins cel mai ridicat nivel din iulie 2020 în condiţiile în care se ascut temerile că o criză energetică în iarnă va provoca un declin al acti­vi­tăţii economice, notează Bloomberg.

Economiştii chestionaţi de Bloomberg plasează probabilitatea înregistrării a două trimestre conse­cu­tive de declin la 80% în următoa­rele 12 luni, în creştere de la 60% anterior. Germania, cea mai mare economie a blocului şi printre cele mai expuse la reducerea livrărilor de gaze, s-ar putea contracta chiar din acest trimestru.

Gospodăriile şi companiile din Europa se pregătesc pentru posibili­ta­tea raţionalizării energiei şi se con­fruntă deja cu rate record ale inflaţiei şi alte blocaje la nivelul lanţurilor de aprovizionare. Sondajele realizate în rândul companiilor semnalează că activitatea se contractă din iulie, cu puţine semne de îmbunătăţire pe termen scurt.

Inflaţia este acum aşteptată să atingă un vârf de 9,6% în ultimele trei luni ale anului, aproape de cinci ori ţinta Băncii Centrale Europene. Economiştii nu o văd apropiindu-se de ţinta de 2% a băncii până în 2024.

Deşi oficialii BCE au anticipat că economia zonei euro doar va stagna, nu se va contracta, aceştia au tras sem­nalul de alarmă cu privire la perspectivele de creştere şi inflaţie ale regiunii. Economiştii văd acum BCE întrerupându-şi ciclul de majo­rări de dobânzi mai curând, dar ma­jorând dobânzile mai sus la un vârf de 2% pentru rata depozitelor până în februarie. Peste jumătate se aş­teaptă la o majorare de 75 de puncte bază în octombrie.

De altfel, investitorii pariază pe o creştere mai pronunţată a dobânzilor la nivel mondial în lunile următoare după ce marile bănci ale lumii şi-au întărit determinarea de a ataca inflaţia, semnalând că vor prioritiza inflaţia în detrimentul creşterii, notează Financial Times.

Pieţele se aşteaptă la un ritm mai drastic de scumpire a creditului în ulti­mul trimestru al acestui an com­parativ cu aşteptările de la începutul anului.

Aşteptările în creştere că băncile centrale vor majora dobânzile chiar dacă economiile cad în recesiune au stârnit îngrijorarea Băncii Mondiale, organizaţia avertizând că strategii riscă să împingă economia mondială în recesiune anul viitor.

„Băncile centrale îşi vor sacrifica economiile pentru a se asigura că inflaţia revine rapid la ţintele stabilite. Acestea înţeleg că dacă nu fac acest lucru riscă un declin mult mai sever“, arată Mark Zandi, economist-şef la Moody’s Analytics.

Philip Lane, economist-şef al BCE, a declarat recent că se aşteaptă ca banca să majoreze dobânzile „de câteva ori“ în acest an şi la începutul anului viitor, acest lucru urmând probabil să implice o oarecare „durere“ în termeni de creştere şi locuri de muncă pierdute.

Cât priveşte banca centrală americană, pieţele pariază pe 25% şanse ca Fed-ul să majoreze dobânzile cu 100 de puncte bază în această săptămână.

Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca Fed-ul să-şi majoreze dobânda de referinţă la peste 4% şi să o menţină la acest nivel dincolo de 2023 în încercarea stăvilirii inflaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO