Business Internaţional

Recesiunea bate puternic la usa

18.07.2008, 00:00 19

Economia spaniola s-ar putea confrunta cu perspectiva intrarii in recesiune in semestrul doi, putand astfel lipsi zona euro de un principal motor de creare de noi locuri de munca si de crestere economica, scrie The Wall Street Journal.
Produsul Intern Brut al Spaniei a inregistrat o rata medie anuala de crestere de 3,75% in ultimii zece ani. Insa intreruperea cresterii puternice inregistrate de piata rezidentiala in ultimul deceniu trage in jos restul economiei spaniole.
In 2006, in Spania au fost construite peste 700.000 de locuinte, mai mult decat in Franta, Germania si Marea Britanie cumulat, iar investitiile in sectorul rezidential au reprezentat aproape 10% din Produsul Intern Brut, peste dublul mediei din zona euro.
Economistii se asteapta ca in Spania sa se construiasca mai putin de 300.000 de locuinte in acest an in conditiile in care industria incearca sa digere datoriile acumulate pe fondul conditiilor dificile de finantare aparute in urma crizei sectorului american al creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.
Spania, asemeni restului zonei euro, resimte puternic cresterea pretului la petrol, incearca sa faca fata unor presiuni inflationiste puternice si, dupa ce Banca Centrala Europeana si-a majorat rata de referinta, unei politici monetare mai dure. Si, asemeni Marii Britanii si Irlandei, Spania resimte presiunea scaderii valorii proprietatilor.
Cresterea rapida a ratei somajului si majorarea inflatiei submineaza increderea consumatorilor si erodeaza puterea de cumparare. In Spania, vanzarile din sectorul de retail au scazut cu 5,3% in luna mai, iar vanzarile de automobile au fost cu 31% mai mici in iunie. Rata somajului a urcat pana la 9,9% in mai, cea mai ridicata din zona euro, conform agentiei de statistica a Uniunii Europene, Eurostat. Spania datoreaza o mare parte a cresterii inregistrate in anii anteriori masurilor luate in vederea pregatirii tarii pentru adoptarea euro in 1999. Spania si-a liberalizat piata muncii si si-a redus cheltuielile din sectorul public, fiind astfel in pozitie sa beneficieze de nivelul redus al ratelor dobanzii. Numarul foarte mare de imigranti a generat o abundenta de forta ieftina de munca si a stimulat consumul.
Cresterea pietei rezidentiale a atins maximul anul trecut cand preturile au ajuns la creasca de trei ori fata de nivelurile din 1997 si o serie de majorari de rate ale dobanzii de catre BCE au sporit costurile de finantare. Izbucnirea crizei subprime vara trecuta a precipitat o corectie pe piata, facand finantarea si mai scumpa pentru constructorii spanioli de locuinte.
Conform unor date guvernamentale recente, tranzactiile de vanzare de locuinte au scazut cu 32% in Spania in primul trimestru fata de anul trecut, numarul autorizatiilor pentru constructia de noi locuinte a scazut cu 41% in aprilie si aproape 100.000 de locuri de munca din sectorul constructiilor au fost eliminate in prima jumatate a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO