Business Internaţional

Reacţia Chinei faţă de acordul pentru Grecia

Reacţia Chinei faţă de acordul pentru Grecia
21.02.2012, 15:27 691

China a primit cu entuziasm decizia liderilor europeni de a acorda un ajutor financiar de 130 mld. euro Greciei şi este dispusă în continuare să ajute Europa să rezolve criza datoriilor, dar nu prin achiziţia de obligaţiuni guvernamentale, scrie agenţia Thomson Reuters.

"Sprijinim eforturile europene de a remedia criza datoriilor suverane. Credem în continuare în moneda euro", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China, Hong Lei.

Declaraţiile reprezentantului diplomaţiei chineze nu reprezintă însă decât o reiterare a poziţiei Chinei faţă de UE din ultimul an şi nu cuprind detalii despre un eventual ajutor financiar.

Vicepreşedintele chinez Xi Jinping a afirmat, în timpul vizitei sale din Irlanda, că ţara sa vrea să se implice mai mult în remedierea crizei din Europa, fapt menţionat şi de premierul chinez Wen Jiabao în cadrul summit-ului UE-China din acest an. Totuşi, ambii oficiali au evitat să vorbească despre acordarea de asistenţă financiară guvernelor sau despre achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale.

Lou Jiwei, şeful fondului de investiţii China Investment, controlat de statul chinez, spune că sumele de bani care vor fi "injectate" în economia europeană vor fi utilizate pentru cumpărarea de active industriale sau imobiliare şi nu pentru achiziţia de obligaţiuni guvernamentale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO