Business Internaţional

Războiul grâului: statele baltice, poarta de intrare a cerealelor ruseşti în Europa, au pornit ofensiva contra importurilor de grâu, porumb, floarea-soarelui şi alimente din Rusia

„Le putem asigura chiar noi oamenilor noştri cea mai bună mâncare din lume“, a spus ministrul leton al agriculturii Armands Krauze. „Importurile din Rusia trebuie interzise.“

„Le putem asigura chiar noi oamenilor noştri cea mai bună mâncare din lume“, a spus ministrul leton al agriculturii Armands Krauze. „Importurile din Rusia trebuie interzise.“

Autor: Bogdan Cojocaru

03.03.2024, 21:03 2734

În timp ce fermierii est-europeni fac front comun contra importurilor de grâu ucrainean, lor alăturându-li-se şi colegi din tot mai multe ţări din UE, cerealele ruseşti intră aproape nestă­vilite în Uniune. Aproape, pentru că luna trecu­tă Letonia, un mic stat baltic care are graniţă directă cu Rusia, a decis să scoată în afara legii aceste importuri.

Noul guvern al Poloniei, ca un com­pro­mis între aversiunea faţă de Rusia, salvarea priete­niei cu Ucraina şi protejarea fermierilor polo­nezi, se gândeşte dacă n-ar fi mai bine să-i urme­ze exemplul. Iar această poziţie aduce în discuţie relaţiile comerciale dintre UE şi Rusia, unele chiar înfloritoare, cu toate că majoritatea guvernelor europene vor să descurajeze Moscova de la a mai ataca Ucraina.

Letonia este susţinută în decizia ei privind cerealele ruse de către celelalte state baltice, Lituania şi Estonia, şi cere de câteva luni tutu­ror statelor membre ale UE să acţioneze „con­cret şi imediat“ pentru a sancţiona importurile ali­men­tare din Rusia.

În primele zece luni din 2023, statele mem­bre din UE au importat din Rusia produse ali­mentare în valoare de 2,2 miliar­de euro, potri­vit datelor prezentate de guvernul leton. Prin­tre importuri figurează, pe lângă grâu şi po­rumb, lactate, fructe, legume, dulciuri, făină şi nutreţ pentru animale. Cantitatea de grâu şi porumb importată de statele europene din Rusia în perioada ianuarie-august 2023 este cu 31% mai mare decât în anul anterior.

Deoarece statele baltice au capacităţi de stocare a cerealelor mare şi infrastructură portuară dezvoltată, în ultimii ani s-au trezit că sunt puncte principale de intrare în Europa pentru cerealele Rusiei, devenită în ultimii doi ani, de când a scos din competiţie prin război Ucraina, principalul furnizor al lumii. Iar de când armata rusă încearcă să blocheze trecerea navelor comerciale prin Marea Neagră înspre şi dinspre Ucraina, ţările baltice primesc mai mult şi din grâul ucrainean.

Din datele Comisiei Europene reiese că anul trecut 360.000 de tone de cereale (peste 380.000 de tone după alte calcule) şi 370.000 de tone de seminţe oleaginoase din Rusia au tre­cut graniţa UE prin Letonia, faţă de 102.000 tone respectiv 80.000 tone în anul anterior, notează Euractiv. Economia baltică nu asimilează singură toate aceste cereale. O bună parte din ele se duc mai departe în diferite state din UE.

În ultimii ani, Rusia a avut producţii agri­cole record. „Anul trecut, am avut parte de un flux de cereale ieftine ruseşti care, prin concu­renţă neloială, alungă companiile europene şi letone de pe propriile noastre pieţe şi de pe pieţele de export“, a explicat ministrul agricul­tu­rii din Letonia Armands Krauze. El este conştient că şi cerealele ucrainene fac probleme de aceeaşi natură şi crede că o rezolvare poate fi aducerea standardelor de producţie din Ucraina la nivelul cerinţelor din UE.

Potrivit presei letone, Italia este cel mai mare importator de cereale ruseşti din Europa. Letonia este pe locul doi. Grecia nu este departe. Anul trecut letonii au fost uimiţi să afle că ţara lor a devenit principalul importator european de porumb rusesc, livrările crescând în primele şapte luni din 2023 cu peste 60%.

În acea perioadă, peste 80% din porumbul importat de Letonia a venit din Rusia. Parla­mentul leton îşi aplică interdicţiile până în iulie 2025, iar acestea privesc şi produsele alimen­tare din Belarus. De când Rusia a pornit război contra Ucrainei, UE şi-a redus considerabil importurile din statul atacator.

Între februarie 2022 şi decembrie 2023, valoarea importurilor ruseşti în Uniune a scăzut cu 82%. Aceasta doarece cele mai multe state europene încearcă să stea cât mai departe de energia rusească. Ponderea Rusiei în im­porturile extra-UE de petrol s-a redus de la 28% în trimestrul patru din 2021 la doar 3% în ultimul trimestru din 2023.

De asemenea, ponderea gazelor ruseşti importate prin conducte s-a diminuat de la peste 40% în 2021 la 8% anul trecut. Dar pen­tru gaze naturale venite prin conducte şi sub formă de gaze naturale lichefiate, Rusia contri­buie cu ceva mai puţin de 15% la importurile de gaze ale UE.

Acestea sunt datele CE. Moscova insistă puternic pe dezvoltarea industriei GNL, iar anul trecut Spania şi Belgia şi-au majorat cu 50% importurile de GNL ruseşti, arată Institute for Energy Economics and Financial Analysis. Un alt mare importator, Franţa, şi le-a diminuat.

Europa se îndepărtează de Rusia, însă energia rămâne un subiect sensibil, ca şi cerealele.

Iar acestea din urmă sunt un subiect mai mult decât sensibil pentru Ucraina. PIB-ul ucrainean s-a prăbuşit cu aproape 30% în 2022, iar valoarea agriculturii ca proporţie din PIB a scăzut cu 40%. Ucraina a fost forţată să se îndrepte spre agricultură pentru a-şi dezvolta economia de prima invazie rusă, când o mare parte din industria şi minele ţării au ajuns sub ocupaţia separatiştilor susţinuţi de Rusia. „Le putem asigura chiar noi oamenilor noştri cea mai bună mâncare din lume“, a spus ministrul leton Krauze. „Importurile din Rusia trebuie interzise.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO