Business Internaţional

Războiul energetic: Comisia Europeană va propune un plafon „dinamic" al preţului gazelor naturale

Războiul energetic: Comisia Europeană va propune un...

Autor: Petru Mazilu

17.10.2022, 13:58 89

Comisia Europeană va propune în această săptămână un plafon „dinamic" pentru preţul gazelor naturale în Uniunea Europeană şi limite obligatorii privind gradul în care preţurile tranzacţionate pot fluctua într-o singură zi, potrivit Reuters.

UE încearcă să se debaraseze de combustibilii fosili ruşi, dar în ultimele luni Moscova a tăiat în mare parte accesul blocului la gazoductele sale, ceea ce a dus la creşterea preţurilor şi la îngrijorări legate de aprovizionare.

Propunerea trebuie să fie aprobată de guvernele UE, iar Agenţia Europeană pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER) va fi însărcinată cu elaborarea unui preţ de referinţă până la 23 martie pentru gazul natural lichefiat, din care UE cumpără cele mai mari cantităţi.

Comisia recomandă potenţiale intervenţii asupra preţului olandez al mecanismului de transfer de titluri (TTF), utilizat pe scară largă în Europa pentru contracte şi operaţiuni de acoperire împotriva riscurilor.

Executivul UE ar urma să propună „în ultimă instanţă" stabilirea unui preţ „dinamic" de piaţă la care pot avea loc tranzacţii cu gaze naturale pe piaţa spot TTF în condiţii specifice.

Măsurile nu ar trebui să afecteze securitatea aprovizionării, să ducă la o creştere a consumului de gaze sau să afecteze funcţionarea ordonată a pieţelor de produse derivate din energie, se arată în proiect.

Proiectul de propunere al Comisiei mai spune că locurile de tranzacţionare din UE ar trebui să stabilească, până la 31 ianuarie, o limită a gradului în care instrumentele financiare derivate din energie pot creşte sau scădea într-o singură zi.

Propunerile vor avea nevoie de aprobarea guvernelor UE, care se contrazic de la începutul lunii septembrie atunci când Comisia a propus, pentru prima dată, o plafonare a preţurilor doar pentru gazele ruseşti.

Membrii UE, precum Germania, Austria şi Olanda, au susţinut că plafonarea preţurilor ar putea duce la o penurie de gaze şi nu ar stimula economisirea energiei.

Alţii au susţinut plafoanele largi ale preţurilor. Belgia, Grecia, Italia şi Polonia doresc un coridor de preţuri pentru tranzacţiile cu ridicata, ceea ce ar însemna o gamă de preţuri cu o valoare centrală sub preţul pieţei.

Liderii UE urmează să dezbată opţiunile în cursul acestei săptămâni.

Propunerea Comisiei Europene include, de asemenea, ideea achiziţiilor comune de gaze, un mecanism de solidaritate pentru a evita disparităţile puternice în ceea ce priveşte aprovizionarea în cadrul blocului şi un efort de reducere a cererii de gaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO