Business Internaţional

Rata şomajului din Statele Unite nu a mai arătat atât de prost din anii 1930: Peste 30 de milioane de americani şi-au depus actele de şomaj după săptămâni întregi de neplată, stârnind o criză care s-a materializat aproape peste noapte

Rata şomajului din Statele Unite nu a mai arătat atât...

Autor: Eduard Ivanovici

09.05.2020, 20:13 293

De la mijlocul lunii martie până în prezent, peste 30 de milioane de americani şi-au depus actele de şomaj după săptămâni întregi de neplată, stârnind o criză care s-a materializat aproape peste noapte, potrivit CNN.

Confruntându-se cu restricţiile de circulaţie, business-urile au fost forţate să îşi concedieze angajaţii pe bandă rulantă.

Acum, economiştii şi investitorii se chinuie să determine obiectul problemei, estimând că rata şomajului din Statele Unite se va menţine pentru o perioadă la nivelurile actuale, fapt ce va pune tot mai multă greutate pe reluarea activităţilor economice odată ce vor fi ridicate măsurile de distanţare socială.

Economiştii sunt de părere că rata şomajului a atins 16,1% luna trecută, cel mai mare procent din 1939 încoace, însă, privind partea plină a paharului, un număr semnificativ de oameni se vor putea întoarce în scurtă vreme la muncă.

„Având în vedere că un procent mare de oameni sunt numai temporar şomeri, fără să îşi piardă permanent joburile, există o şansă destul de bună să se întoarcă la muncă odată ce vor fi ridicate măsurile impuse de starea de carantină”, a declarat Andrew Hunter – senior economist în cadrul firmei de cercetare Capital Economics.

În luna februarie, rata şomajului ajunsese la minimul ultimilor 50 de ani în SUA (3,5%), urmând să crească la 4,4% în martie. Chiar dacă rata şomajului ar fi ajuns la 20% în aprilie, probabil va termina anul sub 10%, spune Capital Economics.

„Nivelul şomajului va afecta inevitabil puterea de cumpărare a consumatorilor, care reprezintă aproximativ 70% din output-ul economic al ţării”, a declarat Torsten Slok, economist-şef în cadrul Deutsche Bank Securities.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO