Business Internaţional

Răspunsurile la 5 întrebări fundamentale despre Siria

Răspunsurile la 5 întrebări fundamentale despre Siria

Autor: Octavian Calei

09.09.2013, 10:27 1486

Un articol publicat de Washington Post răspunde la 5 întrebări esenţiale despre Siria, un subiect fierbinte şi complex, care poate fi confuz chiar şi pentru cei mai informaţi dintre noi.

SUA şi aliaţii se pregătesc să lanseze o posibilă serie de intervenţii militare în Siria pentru a pedepsi regimul preşedintelui Bashar al-Assad suspectat de folosirea armelor chimice împotriva civililor.

1. Ce este Siria?

Siria este o ţară din Orientul Mijlociu, situată de-a lungul ţărmului estic al Mării Mediterane. Siria are o populaţie de 22 de milioane de locuitori, cu o pătură foarte colorată de etnii şi religii. Majoritatea sirienilor sunt de etnie arabă şi fac parte din ramura sunită a islamismului. Siria se află într-un conflict civil extrem de violent. Luptele dintre rebeli şi guvern au făcut peste 100.000 de victime şi 2 milioane de refugiaţi, jumătate dintre ei fiind copii.

2. De ce se omoară sirienii între ei?

Crimele au început în aprilie 2011, când oamenii au protestat paşnic în stradă, inspiraţi de revoluţiile din Egipt şi Tunisia, împotriva dictaturii din Siria. Guvernul a răspuns cu violenţă. Forţele de ordine au început să ucidă în secret activişti, au început să răpească, să violeze, să tortureze şi să omoare protestatarii şi membri din familiile acestora, inclusiv mulţi copii, şi să le arunce trupurile mutilate pe marginea străzilor. Soldaţii au deschis focul asupra revoluţionarilor, care, în cele din urmă, au început să se mobilizeze în grupuri rebele şi să lupte împotriva regimului. Armata a început o campanie de intimidare în toată ţara bombardând cartiere şi oraşe întregi. Se pare că ar fi folosit şi arme chimice, ceea ce a scandalizat întreaga lume.

3. Care sunt rădăcinile problemelor din Siria?

Pe scurt, există două teorii principale. Una susţine că odată cu trasarea graniţelor statului Sirian de către puterile europene, s-a creat o tensiune între un amalgam de grupuri religioase şi etnice care au fost forţate să se supună unui singur regim.

A doua teorie dă vina pe regimul Assad care a rămas prins în trecut, ducând o strategie politică moştenită din timpul Războiului Rece, anti occidentală şi orientată spre Rusia. Bashar al-Assad a preluat puterea de la tatăl său şi se dovedeşte a fi conservator în privinţa ideologiei şi geopoliticii dure promovate de Hafez al-Assad.

4. De ce susţin Rusia şi Iranul Siria?

Rusia este cel mai important aliat al regimului sirian. Moscova aprovizionează cu arme guvernul din Siria şi blochează orice intervenţie militară a Consiliului de Securitate ONU la Damasc, motiv pentru care SUA vrea să intervină fără acordul ONU.

Principalele patru motive pentru care Rusia protejează Siria:
- Rusia are o bază navală în Siria, importantă din punct de vedere strategic, ultimul avanpost al ruşilor situat în afara graniţelor fostei Uniuni Sovietice
- Rusia mai are încă ideologii din Războiul Rece, păstrând un anumit sentiment de insecuritate naţională
- Moscova urăşte ideea de „intervenţie internaţională” împotriva unor state precum Siria pentru că o vede ca un imperialism occidental de tipul Războiului Rece şi în cele din urmă, o ameninţare pentru Rusia
- Siria reprezintă un partener important pentru exporturile militare din Rusia

Iranul susţine regimul Assad deoarece percepe Israelul şi SUA ca ameninţări existenţiale şi foloseşte Siria ca scut împotriva lor, aprovizionând arme prin Siria grupărilor Hezbollah din Liban şi Hamas din Gaza.

5. Assad omoară 100.000 de oameni cu gloanţe şi ne scandalizăm pentru 1.000 de sirieni ucişi probabil cu gaze toxice? Pare stupid.

Practica războiului este veche de când lumea, însă ideea este să facem războiul mai puţin teribil decât era înainte. Instituţiile care ar trebui să facă acest lucru sunt slabe şi inconsistente, regulile sunt obscure şi nu sunt respectate. Una dintre normele cu care este de acord toată lumea este interzicerea folosirii armelor chimice. Dacă acţiunile regimului Assad sunt trecute cu vederea, regula ar putea deveni arbitrară, de aceea o acţiune punitivă este necesară, pentru a întări şi aplica norma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO