Business Internaţional

PwC, una din firmele Big Four, este implicată într-un nou scandal la nivel înalt în Australia

PwC, una din firmele Big Four, este implicată într-un...

Autor: Catalina Apostoiu

23.08.2023, 00:05 821

Premierul Australiei, Anthony Albanese, a aranjat un internship de două săptămâni pentru fiul său în cadrul PwC în 2021, un ultim semn al legăturilor strânse dintre guvernul ţării şi industria serviciilor de con­sultanţă, scrie Financial Times.

Albanese, veteranul partidului laburist ales premier în 2022, a dis­cutat un internship pentru fiul său cu Sean Gregory, fost şef de strategie, risc şi reputeţie în cadrul PwC, la în­ceputul lunii iunie 2021, potrivit unor surse familiare cu situaţia. Albanese era pe atunci lider al opoziţiei.

Fiul politicianului a încheiat in­ternshipul neplătit de două săptă­mâni în iunie anul respectiv în cadrul diviziei de economie şi strategie a PwC, potrivit surselor citate.

Internshipul a avut loc cu doi ani înaintea unui alt scandal major care încă nu a ajuns la un final. În cadrul acestuia, un senior partner din divizia fiscală a PwC a dezvăluit informaţii guvernamentale confidenţiale colegi­lor din Australia şi de peste hotare cu privire la planuri de combatere a evaziunii fiscale în cazul companiilor multinaţionale.

Scandalul a dus la vânzarea pro­fitabilei divizii de consultanţă pentru sectorul public al PwC către Allegro Funds pentru un dolar australian. Un număr de parteneri de top ai PwC, printre care şi Gregory, au părăsit de atunci compania. La în­ceputul lunii august a acestui an, Australia a anunţat că va creşte dra­matic penalităţile împotri­va promo­torilor de scheme de eva­zi­une fiscală şi va întări puterile de reglementare în cadrul unor reforme lansate în ur­ma scandalului legat de dezvăluirea informaţiilor confiden­ţiale, notează Reuters.

Scandalul respectiv a „scos la ivea­lă deficienţe majore legate de cadrurile noastre de reglementare“, se arată într-o declaraţie comună a mi­niştrilor trezoreriei şi finanţelor şi procurorului general. „Vom comba­te neregulile pentru a reclădi încre­de­rea oamenilor în sistemele şi struc­turile care susţin soliditatea sistemu­lui fiscal şi pieţelor de capital“.

PwC Australia va digera anunţu­rile cu atenţie şi va coopera cu gu­vernul şi autorităţile pentru a „spori reglementarea industriei noastre“, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Revenind la ultimul scandal, Al­ba­nese a refuzat să comenteze. „Fiul meu nu este o figură publică“, a de­cla­rat acesta la o conferinţă de presă.

În ultimele luni, premierul aus­tralian a catalogat comportamentul PwC drept „complet neacceptabil“, iar guvernul său a anunţat că vrea să readucă expertiza externalizat către industria de consultanţă în sectorul public.

Ultimele dezvăluiri „au o rezo­nan­ţă deosebită în condiţiile în care marile firme de consultanţă sunt în centrul atenţiei, în special apropierea acestora faţă de guvern“, arată Mark Kenny, profesor de politică la Australian National University.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO