Business Internaţional

Putin vrea ca Rusia sa aiba cele mai mari companii din sectorul energetic mondial

12.09.2006, 18:00 19

Rusia doreste crearea unor companii gigant pentru a revitaliza sectoarele cheie ale economiei, planuind de asemenea sa extinda exporturile de petrol si gaze naturale catre Asia.
Candva Rusia dorea sa detina cele mai mari baraje din lume. Acum doreste sa adune cele mai mari companii ale lumii. Daca afacerea merge conform planului stabilit, luna viitoare Rusia va avea cea mai mare companie producatoare de aluminiu din lume, unul din promotorii acestui proiect fiind presedintele Vladimir Putin.
Acesta este unul din eforturile intreprinse de Putin de a crea companii gigant pentru a revitaliza industriile strategice ale Rusiei, relateaza The International Herald Tribune.
Conducatorii Rusiei sunt de parere ca intr-o tara in care consolidarea industriei bazata pe exploatarea resurselor naturale aduce mari avantaje economice, crearea unor astfel de companii gigant este un pas in fata.
Luna trecuta compania Russian Aluminium (Rusal) si-a anuntat intentia de a fuziona cu o companie rivala si de a achizitiona minele si fabricile detinute de compania elvetiana Glencore.
Prin aceasta fuziune se va forma un producator de aluminiu care va depasi chiar si cota de 4 mil. tone pe an, cat produce in prezent compania americana Aluminium sau 3,55 mil. tone, productia din 2005 a companiei Alcoa.
In timp ce directorii Rusal insista ca marimea nu este scopul acestei fuziuni, aceasta este numai unul din marile proiecte pe care Rusia le desfasoara in domenii ca industria gazelor naturale, petrol si minereuri si in cea aerospatiala. Cel mai graitor exemplu este cel al companiei Gazprom, care a devenit ce-a de-a doua companie energetica a lumii, dupa Exxon Mobil.
In industria otelului, o mare companie din Rusia a propus in trecut fuziunea cu Arcelor, companie cu sediu central in Luxemburg, cea mai mare companie producatoare de otel din lume dupa valoarea vanzarilor.
Putin, care si-a publicat teza de doctorat din 1990 pe tema rolului pe care il ocupa marile companii detinute de stat in revitalizarea economiei europene dupa cel de-al doilea razboi mondial, a declarat ca este la curent cu noul climat economic.
"S-a ajuns la acest rezultat in urma canalizarii atentiei din partea guvernului", a spus el. Conducerea de la Kremlin spera sa vanda nou formatii giganti nu doar ca o strategie de afaceri, ci si ca un remediu pentru mandria rusilor care au avut de suferit pe plan economic in anii '90.
Rusia mai planuieste o crestere a exporturilor de petrol si gaze naturale catre tarile din regiunea Asiei, in incercarea de a extinde rolul economic si politic in calitate de furnizor de energie la nivel global.
Intr-o declaratie facuta presei, Vladimir Putin a spus ca in urmatorii 10-15 ani, Rusia planuieste sa exporte catre Asia 30% din productia de petrol si gaze naturale, in comparatie cu numai 3%, valoarea actuala a exporturilor. Planurile Rusiei ridica semne de ingrijorare in randul tarilor din UE, cel mai mare importator de energie produsa in Rusia, conform carora furnizarea energiei in aceste tari ar putea fi afectata de consumul mai mare din Asia.
"Nu am considerat niciodata Rusia ca fiind o superputere energetica, totusi dispunem de mai multe rezerve decat oricare alta tara. Intentionam sa participam la elaborarea unor reguli pentru sectorul energetic si sa actionam conform acestor reguli pe care le vom dezvolta impreuna. Acestea va trebui sa contina reglementari pentru productia de energie, transportul energiei si pentru consumul de energie", a spus Putin. El a mai indicat ca Rusia este interesata si de aprovizionarea pietei de combustibil nuclear a UE, piata dominata actualmente de Franta.
Economia Rusiei a crescut intr-un ritm alert in al doilea trimestru al acestui an, PIB fiind de 7,4%, pe fondul dezvoltarii puternice a sectorului de servicii. Economia s-a dezvoltat mai rapid decat in primele trei luni ale anului, cand PIB a avansat cu 5,5% din cauza activitatii economice mai lente. Sectorul de productie a crescut cu 7,1% in trimestrul al doilea, iar sectorul de extractie a materiilor prime a avansat cu 3,5%.


Economia Rusiei in cifre:
Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 7,4%, pe fondul dezvoltarii puternice a sectorului de servicii.
Sectorul de productie a crescut cu 7,1% in trimestrul al doilea.
Sectorul de extractie a materiilor prime a avansat cu 3,5%.
In urmatorii 10-15 ani, Rusia planuieste sa exporte catre Asia 30% din productia de petrol si gaze naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO