Business Internaţional

Putin ar putea face concesii şi vinde Chinei gazele Rusiei forţat de conflictul cu Occidentul

Putin ar putea face concesii şi vinde Chinei gazele...

Autor: Daniela Stoican

11.04.2014, 00:00 1140

Şansele ca preşedintele rus Vladimir Putin să semneze luna viitoare după un deceniu de încercări eşuate un acord de livrare de gaze naturale pe 30 de ani către China sunt foarte mari, criza din Ucraina forţând Rusia să se îndrepte spre pieţe din afara Europei, scrie Bloomberg.

Din 1997 cele două ţări au tot încercat să ajungă la un acord prin care Rusia să livreze gaze către China, dar nu s-au înţeles asupra preţului.

O decizie finală va fi luată de Putin şi de preşedintele chinez Xi Jinping luna viitoare la Beijing, dar având în vedere nevoia Rusiei de clienţi noi Rusia insistă pentru încheierea unui acord, au declarat doi oficiali implicaţi în negocieri - un reprezentant al Gazprom, monopolul exporturior de gaze ruseşti, şi un oficial al guvernului. Cei doi au cerut să nu fie numiţi pentru că discuţiile sunt în desfăşurare. Aflat miercuri în China, vicepremierul rus a spus că speră ca un acord să fie semnat în mai.

Criza din Ucraina a sporit importanţa relaţiei dintre Rusia şi China, cel mai mare partener comercial al Rusiei în afara Uniunii Europene şi singura ţară din Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite care nu a sancţionat prin vot acţiunile Rusiei din Crimeea. Dar până la construirea unei conducte care să o lege de China, Rusia are puţine pieţe în afara Europei către care să poată exporta gaze, ceea ce o face vulnerabilă la sancţiuni şi la competiţia din partea exporturilor de gaze de şist din SUA.

„De data aceasta Rusia chiar ar putea încheia acordul cu China, având în vedere că va fi mai flexibilă din punct de vedere al preţului”, a declarat Ildar Davletshin, analist specializat în petrol şi gaze al băncii ruseşti de investiţii Renaissance Capital. „Şi China are nevoie de acest contract pentru că folosirea în continuare a cărbunelui devine de nesuportat în majoritatea zonelor dezvoltate ale ţării.

Directorul general al Gazprom Alexei Miller s-a întâlnit miercuri cu preşedintele companiei China National Petroleum, cea mai mare companie energetică integrată de stat din China, pentru a discuta termenii acordului. CNPC se aşteaptă să semneze un contract cu Gazprom „cât mai curând posibil”, iar discuţiile privind preţurile de livrare din Siberia către China „progresează activ”, a transmis compania chineză întrâun newsletter postat pe site-ul său. Cei doi se vor întâlni din nou la Moscova luna aceasta, înainte ca Putin să meargă în China pe 20 mai, potrivit unui anunţ al companiei ruse.

„Sperăm să încheiem contractul în mai”, a spus vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici, aflat miercuri la Beijing, după o întâlnire cu vicepremierul chinez Zhang Gaoli, potrivit agenţiei de presă ruse de stat Itar-Tass. „Preţul de bază este singura problemă care rămâne de rezolvat”.

Aspectul asupra căruia cele două părţi nu s-au putut pune de acord în ceea ce priveşte acordul de livrare de gaze care ar permite construirea gazoductului este preţul. Pentru a finanţa gazoductul de 22 miliarde de dolari „Power of Siberia” care ar lega estul Rusiei de China, Rusia a încercat să obţină aceleaşi tarife de la China pe care le obţinea pentru gaze în Europa, dar China nu a fost dispusă sa plătească un preţ similar.

Miller a declarat că speră că până la sfârşitul anului va exista un contract. „Am avansat cu discuţiile privind preţul gazelor”, a spus el.

Gazprom intenţionează să livreze 38 miliarde de metri cubi de gaze anual către China de la sfârşitul anului 2018. Cantitatea ar reprezenta aproximativ 24% din livrările companiei către Europa de anul trecut. Gazele livrate către Europa i-au adus Rusiei venituri de aproximativ 63 miliarde de dolari, conform companiei.

Gazprom are nevoie de echivalentul a aproximativ 13,50 dolari pentru un milion de unităţi termice britanice pentru a ieşi în profit după finanţarea gazoductului şi pentru a dezvolta câmpuri gazeifere în Siberia care să alimenteze conducta, având nevoie în total de 90 miliarde de dolari, a spus Maxim Moşkov, analist specializat în energie la UBS AG în Moscova. Compania de gaze chineză nu va fi dispusă să plătească mai mult de 11 dolari pentru un milion de unităţi termice britanice, un preţ pe care compania Gazprom ar putea fi forţată să îl accepte, ceea ce i-ar diminua câştigurile viitoare, a adăugat Moşkov.

China îşi va majora consumul de gaze naturale cu 11% la 186 miliarde de metri cubi anul acesta, iar importurile de gaze ale ţării vor creşte cu 19%, potrivit unui raport al Institutului pentru Cercetare în Economie şi Tehnologie al CNPC, citat de China Daily. Consumul de gaze va creşte probabil şi mai mult ca urmare a demersului de a închide centralele pe bază de cărbune pentru a diminua poluarea. Premierul chinez Li Keqiang a susţinut luna trecută că ţara va „declara război” smogului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO