Business Internaţional

Puternic semnal de alarmă privitor la influenţa în creştere a Chinei în porturile din nordul Europei

Puternic semnal de alarmă privitor la influenţa în...

Autor: Catalina Apostoiu

30.12.2019, 19:40 645

Belgia şi Olanda în mod deosebit au devenit mai vulnerabile în faţa influenţei partidului comunist chinez, avertizează think tank-ul Clingendael China Centre.

An după an, China îşi avansează pionii în inima Europei în cadrul noului său drum al mătăsii. Portugalia şi Grecia, două ţări “fragile” şi-au deschis deja larg porţile în faţa investiţiilor chineze. Iar avansul chinezilor continuă în alte câteva puncte strategice, în special în porturile din nordul Europei, avertizează un studiu al Clingendael China Centre, un think tank olandez, potrivit Le Figaro.

“Investiţiile chineze în porturile europene au înregistrat o creştere rapidă în ultimii ani”, se arată în document. Zilnic, bunuri de un miliard de dolari circulă prin intermediul acestora între China şi Vechiul Continent. Think tank-ul avertizează puterile europene să acorde mai multă atenţie acestei situaţii.

Potrivit raportului, “în decursul ultimilor an, implicarea comercială a companiilor chineze în porturile europene a devenit din ce în ce mai politizată”. Riscul este simplu: statele membre ale UE riscă să devină din ce în ce mai dependente, politic, de China.

Autorii studiului se tem că ceea ce s-a întâmplat în cazul Portugaliei şi Chinei se poate repeta în nordul Europei. În plus, neîncrederea faţă de China se estompează în anumite ţări europene.

Frans-Paul van der Putten, autor principal al documentului, estimează că răul s-a produs deja parţial. “Belgia şi Olanda în special au devenit mai vulnerabile în faţa influenţei partidului comunist chinez”, argumentează acesta. De altfel, două porturi italiene au căzut de asemenea în mâinile chinezilor.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO